Vooruitblik Teeltwisseling Binnenkort in themanummer Teeltwisseling:

‘Kwaliteit bij paprika wordt onvoldoende betaald’

De oktober-editie van Onder Glas heeft als thema Teeltwisseling. Dat betekent veel aandacht voor bedrijfshygiëne, veredeling en opkweek. De meest letterlijke wisseling van teelt is echter de overstap naar een compleet ander gewas. Een recent voorbeeld daarvan is paprikateler Ronald van der Sande uit Brielle. Hij is begonnen met een gefaseerde overschakeling op potplanten. “Ik streef naar hoge kwaliteit. Die wordt bij paprika’s onvoldoende betaald”, zo zegt hij.

Paprikateler Ronald van der Sande van teeltbedrijf Brieljant acht de kans klein dat een hoge productkwaliteit door het handelskanaal wordt beloond met een meerprijs. Om die reden schakelt hij geleidelijk over op potplanten. Op 10% van zijn tuin van 3 ha teelt hij dit jaar hortensia’s en cissus in relatief grote potmaten. Over twee jaar wil hij die oppervlakte verdubbelen tot 6.000 m2. De voorzichtige start geeft hem tijd en ruimte om zowel de teelt als de afzetmarkt te leren kennen.

Lees de complete reportage over Brieljant in de komende uitgave van Onder Glas. De uitgave van oktober ligt op donderdag 15 oktober in de bus.

Roger Abbenhuijs