Luc Coghe Tomatenteler Luc Coghe uit Pecq (België):

‘LED-tussenbelichting vergt generatievere start’

Tomatenbedrijf Biesbrouck Greet in het Belgische Pecq gaat het tweede seizoen in met LED-tussenbelichting. Eigenaar Luc Coghe is op grond van de ervaringen van vorig seizoen – het leerjaar – overgestapt op een generatiever type plant, die is geënt boven de lobbladeren. In overleg met de adviseur van Philips heeft de Vlaamse teler ook de plantafstand aangepast: bij de start op 28 oktober zijn de planten wat dichter op elkaar gezet.

Coghe combineert SON-T belichting (170 µmol/m2/s) met LED-tussenbelichting (55 µmol/m2/s). Omdat er weinig teeltervaring is met deze vorm van belichten, is het nog zoeken naar de teeltmaatregelen die tot het optimale resultaat leiden. Dat wil zeggen: de extra lichtenergie omzetten in meerproductie. De teler schat die nu op 20%, maar er moet meer uit te halen zijn, denkt hij.
“In het verleden wilden wij per se starten met een heel grote plant. Die had dan een vegetatieve inslag. Nu werken we met een iets jongere plant, die qua tros toch al even ver is ontwikkeld. Ook laten we de teelt harder van start gaan met een wat hogere etmaaltemperatuur”, vertelt hij.
In de Onder Glas editie van augustus 2015 vertelde Coghe dat het nodig zal zijn meer gewas aan te houden om de lichtenergie goed te benutten. Dat wordt nu geëffectueerd. “Bij de tweede tros laten we scheuten uitgroeien om tot een extra scheut erbij te komen. Vervolgens gaan we na de kortste dag bekijken wat de beste vervolgstrategie is.”
In het begin van de teelt kan een overmaat aan lichtenergie averechts uitwerken. Vorig jaar bleef hij daarom aan de voorzichtige kant. Nu lijkt het verantwoord om de LED’s aan te schakelen bij de bloei van de derde tros, vorig jaar was dat bij de vierde.
De tussenbelichting geeft een sterkere, weerbaardere plant met een beduidend hogere productie, die uniformer is en van een betere kwaliteit: forse stevige vruchten met een opvallend goede smaak.

Tijs Kierkels