LED proefopstelling Binnenkort in themanummer Belichting:

Licht bevordert aanmaak van inhoudsstoffen

Licht en belichting zijn onderwerpen die vrijwel jaarlijks terugkeren als thema in Onder Glas. In toenemende mate domineren onderzoeksprojecten en achtergrondartikelen over LED’s de laatste jaren die themanummers. Die ontwikkeling ligt tevens aan de basis van het begrip stuurlicht. Onderzoeken van onder andere Wageningen UR Glastuinbouw, maar zeker ook van gespecialiseerde leveranciers, tonen het brede scala van toepassingsmogelijkheden aan.

Het is mogelijk om met licht bepaalde plantenprocessen te sturen of de aanmaak van inhoudsstoffen te bevorderen. Dat is de conclusie van een van de onderzoeksartikelen in de komende uitgave van Onder Glas. De verhouding van rood en verrood licht blijkt plantenfysiologische processen als strekking, bloei en kieming te beïnvloeden. Praktische voorbeelden zijn stuurlicht in plaats van koeling bij phalaenopsis om knopvorming te bevorderen en meer verrood licht tijdens de beworteling van chrysantenstek voor meer en langere wortels. Met stuurlicht is het tevens mogelijk om bepaalde inhoudsstoffen te stimuleren, zoals kleurstoffen, beschermende stoffen en voor gebruik in medicijnen of cosmetica.

Lees het onderzoeksartikel over stuurlicht in de komende uitgave van Onder Glas. Het themanummer Belichting ligt op donderdag 17 december in de bus.

Roger Abbenhuijs