Bjorn Bunnik Björn Bunnik over automatisering:

‘Logistieke proces voortdurend optimaliseren’

Donderdagmiddag 31 maart was hij gastheer van de opening van Kom in de Kas 2016, die avond toonde hij met trots hun bromeliabedrijf in het weerbericht van Piet Paulusma en uiteraard stond het afgelopen weekend in het teken van de open dagen van de glastuinbouw in de regio Aalsmeer. Tussendoor stond Björn Bunnik van Bunnik Vriesea’s in Kudelstaart kort stil bij de investeringen die het bedrijf doet op gebied van automatisering en intern transport.

Naar schatting 150 schoolkinderen uit de omgeving van Aalsmeer waren aanwezig bij de kick-off van Kom in de Kas op locatie Kudelstaart van bromeliabedrijf Bunnik Vriesea’s. Dat verliep probleemloos, maar voor de zekerheid hield Björn Bunnik zelf een oogje in het zeil bij de geautomatiseerde verwerkingslijnen. De locatie in Kudelstaart is met 5 ha de grootste van de twee vestigingen. Op dit productiebedrijf groeien de plantjes op vanuit weefselkweek. De verkoopklare potplanten worden via transportbanden naar de verwerkingsruimte gebracht. Met behulp van camerakasten worden de planten gesorteerd op grootte.
“Op deze locatie staan geen sierpotten”, legt Bunnik uit. Het verwerken van een kale plant tot een verkoopbaar product gebeurt op locatie De Kwakel, de productievestiging met een omvang van 3 ha. “Daar verwerken we ook bromelia’s van collega’s, waarmee we samenwerken binnen salesorganisatie Bromelia Specialist. Vergelijk het maar met het centraal sorteren in de glasgroente. Het draaien van grote volumes werkt uiteraard kostprijsverlagend.”
De huidige verwerkingslijnen zijn inmiddels tien jaar oud en volgens Bunnik toe aan vervanging. “Op korte termijn installeren we in De Kwakel een compleet nieuwe lijn van Bosman Van Zaal. Het logistieke proces verandert daardoor niet, maar de machine wordt compacter en sneller. De lijn wordt voorzien van de meest moderne technieken en is uniek van opzet.”
De volgende stap van het bedrijf is om bepaalde handelingen in het verkoopklaar maken van de planten uit te voeren met een robotarm. “Daar zijn we ons nu op aan het oriënteren. Die toevoeging maakt ons logistieke proces compleet. Als Bunnik Vriesea’s lopen we graag voorop in de productie en vermarkting van bromelia’s. Ook op gebied van procesautomatisering staan we open voor vernieuwing.”

Roger Abbenhuijs