Luchtbeweging Binnenkort in thema Luchtbeweging:

‘Luchtbehandelingssysteem kan simpeler en goedkoper’

Pakweg zestig tot zeventig tuinbouwbedrijven in Nederland hebben geïnvesteerd in luchtbehandelingssystemen en die zien er allemaal verschillend uit. Telers die geïnteresseerd zijn in Het Nieuwe Telen (HNT) zien volgens gespecialiseerde adviseurs door de bomen het bos niet meer. Zij denken dat het best wat simpeler en goedkoper kan en bovendien meer gestandaardiseerd. Dit is een van de onderwerpen die aan bod komen in Onder Glas april met als thema Luchtbeweging.

Systemen voor luchtbehandeling zijn in te delen in acht typen. Elke leverancier is bezig met doorontwikkeling op deelgebieden. Dat maakt de zaken complex en telers kunnen onderlinge resultaten moeilijk vergelijken. Ook kan het leiden tot overinvestering. Daarom pleiten adviesbureaus voor simpele, goedkopere en gestandaardiseerde systemen.
Aangetoond is wel dat die systemen een belangrijke bijdrage leveren of kunnen leveren aan de doelstellingen die horen bij Het Nieuwe Telen. Steeds meer telers kiezen voor het volgen van de cursus en passen elementen van die nieuwe aanpak toe op hun bedrijf. Daarmee mag het een succes worden genoemd.
Naast investeringen in hulpinstallaties is ook met simpele maatregelen energiebesparing te realiseren. De methode en mogelijkheden ontwikkelen zich constant. Mede door transparantie in de sector. Het vergaren en delen van kennis blijkt essentieel. Uit die ervaringen volgt onder meer een duidelijke verbinding tussen HNT en plantgezondheid en plantweerbaarheid. Dit aandachtspunt wordt de komende tijd verder onderzocht en benadrukt.
Het themanummer Luchtbeweging van Onder Glas verschijnt op donderdag 21 april a.s.

Roger Abbenhuijs