Dossier Licht Onder Glas dossier: Licht

Met LED’s hogere productie en forse energiebesparing mogelijk

Hoewel het thema van de komende editie van Onder Glas substraat is, doet een Belgische tomatenteler daarin verslag van zijn eerste bevindingen met LED-tussenbelichting. Licht is namelijk een van de onderwerpen, die al jaren door Onder Glas op de voet worden gevolgd. De oogst is bij teler Luc Coghe gelijkmatiger en de tomaten zijn uniformer. De planten zijn zwaarder en robuuster. De productie ligt bovendien 20% hoger.

Onderzoek, praktijkervaring en analyses op gebied van licht vormen bij elkaar inmiddels een interessant dossier. Dat dossier is middels de gerichte zoekfunctie eenvoudig te raadplegen op de website. De Belgische teler refereert in zijn verhaal aan de bezoeken die hij bracht aan Nederlandse voorgangers, Jami en Peters. Ervaringen van collega’s zijn immers heel vaak doorslaggevend bij ingrijpende investeringen op een bedrijf. Beide tomatentelers kwamen in augustus 2014 aan het woord over hun LED-belichting.
In diezelfde editie ook verslag van het onderzoek naar de toepassing van LED’s in de teelt van gerbera’s. Conclusie was dat door toepassing van LED-belichting 20% besparing op elektra mogelijk is, met een klein productieverlies van minder dan 3% en een extra warmtebehoefte van 9%. Maar warmte is goedkoper op te wekken en mogelijk al aanwezig. Door te kiezen voor 80 in plaats van 100 µmol kunnen gerberatelers nog eens 20% op energie besparen. Het productieverschil is minder dan 5%. Lees hier het hele artikel uit het thema Licht.

Roger Abbenhuijs