Guatemala Binnenkort in Onder Glas: thema Internationalisering

Nederlandse telers slaan wereldwijd hun vleugels uit

De komende editie van Onder Glas staat voor een belangrijk deel in het teken van de internationale vakbeurs GreenTech, die medio juni wordt gehouden in RAI Amsterdam. In aansluiting daarop komen in de mei-uitgave ook ondernemers aan het woord die internationaal actief zijn elders in Europa of aan de andere kant van de wereld. Wat is de aanleiding voor de verbreding van hun activiteiten? Tegen welke uitdagingen lopen zij aan en welke markten willen ze bedienen?

Tegenover de pioniers in diverse gewassegmenten, die al tien jaar of langer ervaring hebben in Europa, of op andere continenten, staan telers die vrij recent hebben gekozen voor een buitenlands avontuur. Een opvallend nieuw tuinbouwland is Guatemala. Het Midden-Amerikaanse land heeft als producent en exporteur van bijvoorbeeld peultjes en blauwe bessen al langer een positie op zowel de Amerikaanse als de Europese markt. Recent zijn echter twee Nederlandse sierteeltbedrijven in het land neergestreken. Focus in de afzet ligt, zowel voor de snijcymbidiums als de phalaenopsis, primair op de Noord-Amerikaanse markt.
Lees het achtergrondartikel over de perspectieven van Guatemala en de beweegredenen, de teelt- en marktverwachtingen van de ondernemers in Onder Glas van mei. Verschijningsdag is donderdag 26 mei a.s.

Roger Abbenhuijs