Goos Hofland Schlumbergerateler Goos Hofland over sciara:

‘Nematoden werken in onze teelt eigenlijk het beste’

Hij heeft er in het verleden slapeloze nachten van gehad, maar de laatste jaren heeft teler Goos Hofland uit Naaldwijk de problemen met de varenrouwmug (sciara) goed onder controle. “Wij telen schlumbergera’s, oftewel lidcactussen. Dat is een specifiek gewas, dus hebben we onze strategie tegen sciara door de jaren heen moeten opbouwen. Uitwisseling van kennis en ervaringen met collega’s en informatie uit de vakbladen zijn daarbij van waarde geweest.”

De potplantenteler kan zich goed vinden in de conclusies van het artikel in Onder Glas oktober, pagina 32-33. “De oplossing ligt ook bij ons in een systeemaanpak. We zijn droger gaan telen, besteden meer aandacht aan hygiëne op het bedrijf, maar hebben vooral profijt van de inzet van nematoden. Die aaltjes infecteren de varenrouwmuggen en dat sorteert het gewenste effect.” De inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen heeft volgens Hofland weinig zin, “en is bovendien tamelijk duur.”
De Naaldwijker is blij dat hij het probleem onder controle heeft. “Want je wordt er niet vrolijk van als de rouwmuggen de wortels van de jonge planten aanvreten en het plantje gewoon omvalt.”

Roger Abbenhuijs