Van Kester Amaryllisteler Van Kester over recirculeren:

‘Nog even en al onze bollen staan op kleikorrels’

Op het amaryllisbedrijf van Van Kester is de snijbloemenoogst al twee maanden aan de gang. De nieuwe locatie aan de Oostlaan in De Lier is nu voor de eerste keer volledig in productie. Martijn van Kester werkt volop aan de inrichting van de verwerkingsruimte. “Alle bloemen gaan nu nog voor verwerking naar ons bedrijf aan de Kerklaan”, maar straks gaan we dat hier doen”, vertelt hij. Van Kester was destijds één van de eerste bedrijven die experimenteerde met de teelt in substraat.

Inmiddels staat 75% van de bollen van Hans en Martijn van Kester op kleikorrels. “Dat is eigenlijk alleen door de huidige situatie waarbij we in één seizoen vol wilden staan”, vertelt Hans. “Ook op deze locatie willen we straks volledig uit de grond telen.”
Vader en zoon volgen de recirculatieproeven bij het GreenQ Improvement Centre. In dat onderzoek moet duidelijk worden of bollen stoffen produceren die bij volledige recirculatie groeiremming geven. Van Kester: “Het is belangrijk dat we weten wat er speelt, maar zo’n proef moet minstens drie jaar staan voordat het effect naar voren komt. Gezien de kosten had deze proef wat mij betreft wat kleiner van opzet mogen zijn.”

Pieternel van Velden