Tycho Vermeulen Tycho Vermeulen, Wageningen UR Glastuinbouw:

'Nu inspelen op trend stadslandbouw'

Stadslandbouw krijgt de laatste tijd erg veel aandacht in de media. Bovendien slagen sommige projecten erin enorm veel vrijwilligers of bezoekers te trekken. Het fenomeen raakt duidelijk aan een behoefte in de maatschappij. Tycho Vermeulen onderzoeker van Wageningen UR Glastuinbouw ziet hier kansen voor de glastuinbouwsector. "We zoeken naar manieren om de professionele tuinbouw met sociale en maatschappelijke onderwerpen te verbinden."

Stadslandbouw is een verzamelnaam voor veel initiatieven, variërend van collectieve volkstuinen (soms op de daken van gebouwen) tot de Boeregoed Volkskas in De Lier. Vermeulen is zelf betrokken bij het ontwerp van een kas voor de Stadsboerderij 't Buitenbeest in Zoetermeer, die jaarlijks 140.000 bezoekers trekt. Slateelt op water, plukfruit en vruchtgroenten in containers zijn enkele van de teelten in de kas. Installatiebedrijf Haket zorgt voor de inrichting.
"We werken aan een netwerk van telers rond deze kas", vertelt de onderzoeker. "Het is een goede manier om meer voeling te krijgen met maatschappelijke ontwikkelingen. Al deze projecten zorgen voor meer binding met voedselproductie, vergroening in de stad en sociale cohesie in de wijk, omdat mensen met elkaar werken en vervolgens de producten koken en opeten tijdens wijkfeesten. We zoeken daarbij vooral naar commerciële initiatieven die inspelen op deze trend."
Hoe erg het leeft, heeft Vermeulen aan den lijve ondervonden. Hij is zelf in Den Haag een wijngaard begonnen, gefinancierd door crowdfunding. "Binnen de kortste keren was ik een mediaberoemdheid. Dit is maatschappelijk zeer gewild." De kas bij de stadsboerderij in Zoetermeer wordt vrijdag 4 juli geopend.

Tijs Kierkels