Petit Veggie Het afbakbrood onder de groenten

Potplantenteler speelt in op ‘eten uit eigen tuin’

Thuis groenten kweken staat volop in de belangstelling; zelfs de EO springt in op de trend met ‘Van Hollandse bodem’, dat bijna een miljoen kijkers trekt. Maar zelf telen is nog helemaal niet zo simpel. PEP Business Creators heeft daarom samen met een boomkweker uit Elshout het concept Petit Veggie ontwikkeld. Mini-groenten in een pot, die alleen nog even hoeven te worden ‘afgekweekt’. “Het afbakbrood onder de groenten”, zegt Vincent van Rijsewijk met een lach.

Ze waren al te bewonderen op het duurzaamheidsplein tijdens de afgelopen Plantarium in Boskoop; zonder veel toelichting en nog onder een andere merknaam. Venkel, sla, broccoli, groene kool, als bonsai in een pot. Met een duidelijke sierwaarde en toch ook eetbaar.
De eerste reacties waren positief en dus zijn Vincent van Rijsewijk en teler Rob Jonkers verder gegaan met het concept. “We gaan het nu testen op de markt en het marketingconcept verder invullen”, vertelt de eerste. “We spelen zo in op eten uit eigen tuin. Maar de koper heeft niet de lasten, alleen de lusten.”
Een professioneel teeltbedrijf kweekt de planten op tot ze vrijwel oogstbaar zijn. Dan worden ze verkocht in het tuincentrum of de supermarkt. “Aan jou de mooie taak om er nog heel even voor te zorgen, dan te oogsten en lekker te eten”, staat op de website, gericht op een jong publiek. “Een beetje van jezelf en een beetje van de tuinder.”

Tijs Kierkels