Jan Kreling Teler overweegt nieuw experiment

Somber beeld bij chrysant op water

De proef met chrysantenteelt op water bij Kreling Chrysanten in Bruchem heeft deze zomer wederom forse ziekteproblemen laten zien. In de winter en het voorjaar was de productie daarentegen heel goed. “Maar dat is niet genoeg”, zegt Jan Kreling. “Het moet jaarrond lukken. Anders is het niet interessant.” Er wordt niet opgeschaald en de teler denkt na over een nieuw experiment met teelt uit de grond. De proef is begin 2013 ingezet samen met partner Peter van de Werken.

Steeds is hetzelfde beeld te zien: in de winter is de productie uitstekend, in de zomer niet. Theoretisch kan teelt op water voor 20% productiestijging zorgen. In de winter lukt dat inderdaad; in de zomer drukken ziekten in het water de opbrengst flink.
“Over het geheel genomen hebben we dit jaar nog wel wat gewin gehad”, vertelt Kreling. “Maar het is niet genoeg. Al zou maar 10 procent mislukken, dan is dat nog te veel. En daar zitten we nu boven. We hoopten op te kunnen schalen, maar we hebben besloten dat niet te doen.”
Voorheen klonk de teler steeds optimistisch. Hij had er vertrouwen in dat de problemen zouden kunnen worden getackeld door ontsmetting of koeling van het water. Nu is de toon heel anders. “Omdat het in de winter wel goed gaat, dachten we de oplossing te vinden in de watertemperatuur. Die hebben we op 18-19ºC gehouden. De terugval in de zomer is minder dan vorig jaar, maar koelen helpt toch niet voldoende. We naderen het punt van de conclusie: Ofwel je bereikt een doorbraak, ofwel je concludeert dat het systeem niet goed genoeg is.”
Kreling en Van de Werken overwegen één van de twee proefbassins te vullen met kleikorrels en daarop een nieuwe proef met teelt ‘uit de grond’ op te zetten.

Tijs Kierkels