Strelitzia Strelitziateler Roland Duyvesteijn:

'Strelitzia's liften niet mee op oranjekoorts'

"De strelitzia's zijn momenteel goed aan de prijs, maar dat heeft niet met de oranjekoorts te maken", vertelt Roland Duyvesteijn uit Zevenhuizen. "De aanvoer loopt wat terug, dus vandaar." Roland en zijn broer Barry bieden momenteel bloemen aan in een oranje vaasje, in luxe draagtas. Ze zien het meer als een aardigheidje, dan dat het echt zoden aan de dijk zet. "We denken serieus na over concepten, maar bewust als halffabrikaten. We willen niet op de stoel van de bloemist gaan zitten"

Het grootste gedeelte van de Nederlandse strelitzia's gaat naar Duitsland, dus is de oranje kleur geen voordeel. De teler kreeg onlangs wel opdracht om bloemen te leveren aan bloemist Valentijn in Sneek. Zijn strelitzia's schitteren nu samen met anthuriums in oranje arrangementen voor hotel Van der Valk in dezelfde plaats. "Dat zijn leuke dingen."
In een tijd dat de tuinbouw erg onder druk staat ziet de teler juist weer kansen voor zijn exclusieve bloemen. Hij laat via Twitter en Facebook zien waar zijn bloemen terecht komen. "Via social media probeer ik onze strelitzia's onder de aandacht te brengen van bloemisten en consumenten."

Pieternel van Velden