Marcel Kers Leverancier op maat gemaakte teeltsystemen breidt flink uit

'Werken aan praktische toepassingen die in de markt renderen'

PlantLab opent eind september haar nieuwe hoofdkantoor en onderzoeksfaciliteiten in Den Bosch. Het gaat om een locatie van 20.000 m². Het bedrijf zit de afgelopen jaren sterk in de lift en gaat voortdurend nieuwe samenwerkingsverbanden aan. Er werken nu 35 mensen; naar verwachting zal dat de komende jaren groeien naar 150 tot 200. De onderneming ontwikkelt en produceert systemen voor plantenteelt in daglichtloze ruimtes, zogeheten Plant Production Units (PPU's).

PPU's zijn op maat gemaakte systemen die teelt op elke locatie ter wereld mogelijk maken. Voorheen was PlantLab gevestigd op het terrein van de HAS in Den Bosch. De samenwerking met onder andere Syngenta, die vorig jaar is aangegaan, heeft het bedrijf echter een grote boost gegeven, waardoor een grote andere vestiging noodzakelijk werd. Tijdens de vakbeurs GreenTech werd bekend dat tevens een samenwerking met Bosman Van Zaal (logistiek en klimaatsystemen) en het Amerikaanse Illumitex (LED-technologie) is aangegaan.
"De eerste fase is nu bijna afgerond en we gaan het gebouw, dat aan de buitenkant al geheel is hersteld en aangepast, vervolgens snel verder invullen", vertelt Marcel Kers, mede-eigenaar van PlantLab. "Doel van alle activiteiten en samenwerkingen zijn praktische toepassingen die in de markt renderen. We bouwen dus zelf de Plant Production Units samen met onze partners. Het onderzoek dat we voorafgaand doen, is ondersteunend daaraan."
Het oog blijft gericht op de groei door nieuwe samenwerkingsverbanden. "Er zullen nog meer partnerships volgen. Er lopen diverse zaken; en het is onze strategie dat niet allemaal meteen naar buiten te brengen", vertelt hij. Het bedrijf heeft inmiddels ook een kantoor in Palo Alto in Silicon Valley, dichtbij potentiële geïnteresseerde partijen.

Tijs Kierkels