De Rond Agro levert deze week de laatste rabarber uit tunnels. Volgende week begint de oogst uit de vollegrond. Het korte ‘tunnel-seizoen’ viel dit jaar tegen. Door warmte in februari was er in de afzetlanden al veel eigen productie beschikbaar. “Daardoor verloren we het voordeel van onze vroege oogst en hoopte het aanbod op,” zegt mede-eigenaar Rob de Rond.
In het Brabantse Hoeven teelt de Rond Agro onder meer rabarber. Het is één van de ongeveer 20 producenten die rabarber telen in Nederland. De helft daarvan teelt ze onder glas of plastic. Dat is vrij uniek. Alleen in Engeland en Duitsland wordt er ook bedekt geteeld, maar dan vooral in schuren.
De Rond Agro is één van de grootste rabarbertelers. Het bedrijf levert van oktober tot maart uit de kas, dan een maand vanuit tunnels om vervolgens van de vollegrond te oogsten. Zo hebben ze vrijwel jaarrond rabarber leverbaar. Rob de Rond: “Geforceerde kasrabarber is een totaal ander product. Het heeft een dieprode kleur, geel blad en is minder zuur dan rabarber van buiten. Dat komt omdat ze in het donker en in een warme omgeving groeien.”
Goud of brandhout
Voordat ze de kas in gaan, worden de planten eerst twee jaar in de vollegrond opgekweekt. Voor oogst in oktober, gaat het gewas dan in de zomer de koeling in om de winter na te bootsen. In batches gaan ze vervolgens naar de kas. Daar blijft het kunstmatig donker, door middel van schermen, de temperatuur is er idealiter zo’n 14ºC.
De plant maakt vanuit de kluit nieuwe rabarber aan en is na ongeveer vier weken klaar om te oogsten. “Er komt weinig techniek kijken bij deze teelt. Maar het is vooral erg arbeidsintensief. We planten, oogsten en verpakken alles handmatig. Het kasseizoen was wisselend dit jaar. We hadden het voordeel dat we niet veel hebben hoeven stoken, maar de prijsvorming ging erg op en neer. Het was dan weer goud, dan weer brandhout. Er hoeft maar één pallet te veel te zijn van dit nicheproduct, of de markt gaat onderuit.”
Maar 5% blijft in Nederland
Ook de aansluitende tunneloogst viel tegen. Normaal gesproken heeft de teler een voorsprong op de lokale productie in omliggende landen, maar die kwam dit jaar al vroeger op gang dan normaal. “Alles hoopte zich dus op en de markt kon dat niet aan. Laten we hopen dat de zomeroogst betere resultaten geeft.”
De zomeroogst gaat met name naar de Nederlandse retail en vult gaten op in afzetlanden waar de eigen productie niet voldoende is of tegenvalt. In totaal blijft slechts 5% van de productie van De Rond in Nederland. “Van oktober tot december gaat er veel naar de VS en Engeland, vanaf januari leveren we vooral aan Europese landen. De Nederlandse retail is enkel in de zomer bereid om ons product in de winkels te leggen. De comeback van de rabarber als ‘vergeten groente’ is hier lang niet zo sterk.”
Rhizoctonia grootste vijand
De teelt kent best wat uitdagingen. Rhizoctonia is de belangrijkste reden van uitval. Bij De Rond bedraagt de uitval gemiddeld zo’n 10%. “We doen deze teelt al meer dan 30 jaar en hebben die inmiddels vrij goed in de vingers. Door de beste planten te selecteren en zelf te vermeerderen, hebben we misschien wat minder problemen. Ook proberen we overmatig vocht in de grond te voorkomen en zorgen we voor schone grond. We zetten geen gewasbeschermingsmiddelen in, we zijn dan ook Global Gap, Nature’s choice, Planet Proof en LEAF gecertificeerd.”
Voedselveilig en duurzaam
De Rond vindt het belangrijk om een voedselveilig product te telen, op een zo duurzaam mogelijke wijze. Het gasverbruik is beperkt, zonnepanelen wekken een groot deel van de stroombehoefte op en op de koelcellen zijn warmtewisselaars gebouwd om de restwarmte te gebruiken. Voor de koeling zet het bedrijf ammoniak in als natuurlijk koudemiddel.
“We doen wat we kunnen. Daarnaast promoten we zo veel mogelijk om ons product plastic-loos te verpakken. We kunnen plastic heel goed vervangen door papier en voor sommige klanten leveren we de rabarber onverpakt; in bundels met een elastiekje en een etiket.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis