Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben natuurlijke genetische variatie voor fotosynthese in planten gevonden en tot op DNA-niveau ontrafeld. Met deze kennis kunnen telers in toekomst gewassen veredelen die beter gebruik maken van fotosynthese.

Gewassen die beter gebruik maken van fotosynthese kunnen meer opbrengen en meer CO2 uit de lucht vastleggen in de bodem. Dit is een belangrijke stap richting het oplossen van het wereldvoedselprobleem en het behalen van het klimaatakkoord van Parijs.

Yellow Seedling 1gen

Een team van onderzoekers toont aan dat de Zandraket (een bekend modelplantje), verschillende genen bezit die betrokken zijn bij de aanpassing aan een verandering in de hoeveelheid licht die de plant krijgt. De onderzoekers onderzochten één gen, het Yellow Seedling 1gen, tot in detail. Dit gen is betrokken bij de aanpassing van bladgroenkorrels aan een verandering in licht. Een variant van dit gen zorgt ervoor dat sommige Zandraketplanten beter om kunnen gaan met een toename van licht dan de andere planten.

Genetische variatie

Deze ontdekking laat zien dat het mogelijk is om fotosynthese te verbeteren op basis van natuurlijke genetische variatie, iets dat aanvankelijk betwijfeld werd. Aangezien de genen voor fotosynthese bij vrijwel alle plantensoorten voorkomen, verwachten de onderzoekers dat een dergelijke variatie van het Yellow Seedling 1gen ook bij veel gewassen aanwezig is.

Veredeling optimale fotosynthese

Door veredeling op verbeterde fotosynthese zouden gewassen op termijn met dezelfde hoeveelheid grond, water en voedingsstoffen meer kunnen opbrengen. Hierdoor komt het adagio ‘meer (opbrengst) met minder (grond, water en voedingstoffen)’ weer een stapje dichterbij.

Bron en afbeelding: Wageningen University & Research.





Gerelateerd