Het thema ‘Hygiëne en teeltwisseling’ is ook bij ons een belangrijk onderwerp. Deze periode van het jaar is altijd spannend met grote teeltrisico’s als gevolg. De temperaturen veranderen, het vocht kan niet goed weg en slaat op het gewas en de bloemen. Daardoor is het continu een uitdaging om de kwaliteit goed te houden.

Het gaat daarnaast vooral over de wisselingen in teeltschema’s en de opvolging naar nieuwe teelten. We zitten momenteel in de periode van de langere teelten binnen ons sortiment – zoals bolchrysanten en kerststerren – maar zelfs die duren slechts 3 tot 4 maanden vanaf jonge plant. Daarna wordt er dag en nacht gewerkt om de opvolgende teelten op te potten. Vanuit planning bezien, gebeurt dat bij voorkeur op dezelfde dag of in dezelfde week nog, maar ideaal is dat natuurlijk niet. Deze teelten laten op onze doeken vaak veel alg en vliegjes achter en je moet dan toch de tijd nemen om dit zorgvuldig te reinigen.

Daarnaast is er de populatie van de biologie. Met het snel wisselen en goed reinigen na de teelten, moet je steeds weer opnieuw beginnen. De tijd nemen is in onze snelle wereld met strakke planning natuurlijk een van de grootste dilemma’s. Zodra deze najaarsteelten zijn verkocht, worden de afdelingen direct weer volgezet met de opvolgende voorjaarsteelten, zoals de voorjaarsviolen en primula’s. Die kweken wij ‘koud de winter door’. Dat staat in de markt garant voor kwaliteit en duurzaamheid, maar is dat wel zo? Met de warme winters van de afgelopen jaren in het achterhoofd worden er veel meer rem- en bestrijdingsmiddelen gebruikt dan eigenlijk nodig is. In december of januari bloemen plukken is redelijk normaal geworden, maar werkt wel kostenverhogend.

Door de lange teelten liggen er ook langere tijd ziekten en plagen op de loer. Daarom kijken we naar een manier om de opkweek van de voorjaarsviolen te veranderen van traditioneel koud, naar meer geprogrammeerd warmer. Door de kortere teeltduur en nieuwe daglengte-neutrale rassen zijn hier volop mogelijkheden voor verbeteringen. Zo ontstaat er ook meer tijd om de kassen beter te reinigen en de hygiëne goed te borgen. Daarbij zijn voor een kortere teeltduur minder bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is voor de hele keten een win-win situatie. Voor de term ‘koud de winter door’ moet dan nog wel een goed alternatief worden verzonnen.

Dieter Baas
Potplantenteler in Ens

Foto: VidiPhoto.





Gerelateerd