Qua teeltseizoen zit het eerste half jaar erop. Prijstechnisch is dit voor komkommer dramatisch verlopen. De rendementen staan zwaar onder druk, mede daardoor zijn telers druk doende om kosten te besparen. Een van de effecten is dat er meer getopte planten worden geplant. Voor de hogedraad komkommer is dit bijna standaard. Voor de traditionele teelt zal dit onder andere afhankelijk zijn van de rassenkeuze. Voor het gewenste resultaat zijn aanpassingen noodzakelijk.

Voor een optimaal resultaat zal het temperatuurregime in het begin moeten worden aangepast. Dat geldt ook voor het snoeibeleid. Doel is om een goede balans te krijgen in het gewas. Omdat deze planten generatiever zijn dan niet-getopte planten, moeten telers er voor zorgen dat de bloei niet eerder dan één week na het planten gebeurt. Dat betekent eventueel een oksel hoger starten.

Mycospharella en Pythium zullen de komende periode weer flink aandacht vragen, zeker bij extreme omstandigheden zoals hitte en de bijbehorende onweersbuien. Om Pythium te voorkomen is het belangrijk om in de eerste 9 tot 12 dagen na het planten een cyclus uit te voeren met de daarvoor bestemde middelen.
In de strijd tegen Mycosphaerella is een aantal aandachtspunten van belang: bloemen mogen niet te grof worden; voorkom een EC lager dan 2,5 in de drain; tijdens heldere nachten zorgen voor hogere temperaturen bij zon op, zodat het gewas voldoende op temperatuur is bij dit weertype. Ook mag het vocht in de avonduren niet te snel en te hoog oplopen met onvoldoende of geen uitwisseling van buitenlucht. Verder blijft een goede, preventieve schimmelbestrijding een must.

Herman Hermans/Peter Schreurs
Tuinbouwadviesbureau Innocrop Consulting