Na een korte, pittige vorstperiode is het weer omgeslagen. De daglengte neemt toe en de activiteiten in de kas ook. In deze periode van het jaar is het goed om juist de tijd te nemen om na te denken over je gewasbeschermingsplan en welke nieuwe stappen je kunt zetten richting een geïntegreerde teelt. Informatie doe je op bij collega’s, via cursussen, maar bijvoorbeeld ook door social media te volgen.
Waar zitten de knelpunten in ziektebeheersing voor je teelt? Welke periodes van de teelt zijn het lastigste te overbruggen? Wat heb je geleerd van maatregelen die al genomen zijn en welke nieuwe maatregelen vind je interessant voor jouw teeltsysteem? Dat zijn de vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van een gewasbeschermingsplan.
Doe inspiratie op
Om inspiratie op te doen en te sparren met collega-telers kun je verschillende online cursussen over plantweerbaarheid en geïntegreerd telen volgen. Zelf vind ik het een makkelijke en efficiënte manier om kennis te vergaren. Bovendien is de informatie in de meeste gevallen op een later tijdstip nog eens na te kijken. Maar ook surfen op internet of op social media kanalen als Twitter en LinkedIn levert je al snel, nuttige informatie op. Onlangs is bijvoorbeeld de IPM tool van Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research gelanceerd. Als je een idee hebt opgepakt, kun je dit weer voorleggen aan je teeltadviseur of collega-telers. Samen kom je vaak verder.
Kom in actie
Laat gewasbescherming geen sluitpost zijn en kom op tijd in actie. Met welke opgedane maatregelen kun je nu al aan de slag? Maak een planning samen met je medewerkers en tref tijdig de juiste voorbereidingen. Betrek hierbij adviseurs met passie voor gewasbescherming die je verder kunnen helpen. Wacht in ieder geval niet totdat de weerscondities gunstig genoeg worden voor schimmelziekten om zich volop te ontwikkelen.
Blijf leren
Het omschakelen naar een geïntegreerd teeltsysteem heeft tijd nodig en het is een leerproces om aanpassingen van een weerbare plant goed te kunnen lezen. Blijf monitoren en analyseer regelmatig het substraat, wortel, plant, kasluchtklimaat en voeding om zicht te blijven houden op een gezonde ontwikkeling van je plant en gewas.
Tekst: Jantineke Hofland- Zijlstra, Weerbare Plant. Beeld: LD Photography