Het was even hectisch zo vlak voor de vakantie, maar het is gelukt: de oudste is het huis uit. Bij het opruimen in de aanloop naar de verhuizing kwam het bekende groene invulboekje van het consultatiebureau tevoorschijn. Daar moest ik aan denken bij het lezen van de column van Dieter Baas in het themanummer Uitgangsmateriaal van Onder Glas.
Zijn wens is een plantenpaspoort, met daarin de middelen die door de opkweker in de ‘kraamtijd’ zijn gegeven. Mijn zoon had een kwart eeuw geleden een wat moeizame start, maar dankzij de juiste ‘middelen’ en specifieke voeding is het allemaal meer dan goed gekomen: een lange, sterke triatleet, die zelf ook bewust bezig is met gezondheid.
Garanties
Het is meer en meer hét uitgangspunt van de glastuinbouw: een sterke start en een gezonde basis. Over weerbaarheid van bodem en plant maakte Onder Glas in augustus al een editie. De artikelen in het thema Uitgangsmateriaal, Onder Glas september, leren dat ook veredelaars en opkweekbedrijven niet ontkomen aan deze ontwikkeling. Als essentiële schakel tussen veredeling en opkweek enerzijds en handel en retail anderzijds, is het niet meer dan logisch dat een teler steeds meer om garanties vraagt.
Controle
De strenge eisen die machtige eindafnemers stellen aan product en producent zijn bekend. Dat dwingt telers om ook hun leveranciers om garanties te vragen; is schoon echt schoon, is stekmateriaal echt gezond of heeft de plant wellicht iets erfelijks onder de leden? Het kan op alle gebieden misgaan, zo leert de ervaring van gespecialiseerde laboratoria. Dat maakt controle en analyse tot een wezenlijk onderdeel van de kraamkamer van nieuwe planten.
Uitgangspunt
Een logische stap is de veredeling van nieuwe, sterkere en resistente rassen. Een ontwikkeling die een enorme sprong voorwaarts kan betekenen voor met name de veredelingsbedrijven, is de genbewerkingstechniek Crispr-Cas. De recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie om deze techniek te verbieden, wordt derhalve gezien als een gemiste kans. Mede doordat andere continenten wel groen licht geven. In diverse artikelen in de laatste Onder Glas komt genoemde techniek aan bod. Dat lijkt op overlap, maar maakt elk individueel artikel wel compleet. En dat is voor de redactie weer een essentieel uitgangspunt.
Roger Abbenhuijs
Hoofdredacteur Onder Glas