Een bos tulpen moet knisperen, vindt bloembollenkweekster Corina Duin. Dat kan als je de tulpen op traditionele wijze in de vollegrond broeit. De rolkas zorgt er vervolgens voor dat de tulpen al vroeg in het seizoen rijp zijn. Het meisje dat de vier kantoormuren te benauwend vond, volgde de lokroep van het ouderlijke bedrijf, waar ze lekker met haar handen kan werken. Maar in haar hoofd broedde ondertussen wel een plan om de bloemen van haar familie een eigen gezicht te geven.
In de kantine boven de schuur van bloembollenkwekerij M.M. Duin Bearflowers kijk je uit over de Heemskerkse kwekerijen, omlijst door de bebouwing van Beverwijk aan de horizon. Een tractor rijdt langzaam over de lange bedden waar bloembollen zijn geplant, terwijl de voorjaarszon de grond opwarmt.
Traditie
Het tulpenbroeiseizoen is voorbij en de volgende teelten staan al op de planning. Corina Duin en haar in rode overall gehulde broer Marius zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen. De pioenen en alliums komen eraan en de lelies worden geplant. Goedlachs en met een broodje in haar hand doet Corina het woord, waarbij het woord ‘kwaliteit’ regelmatig valt. “We hebben hier geen grootschalige bloementeelt, maar zetten een mooie broeierij-traditie voort.”
Grootschalige tulpenbroeierij en kleinere broeierijen kunnen prima naast elkaar bestaan, vindt ze. Mits ieder zich duidelijk profileert en keuzes maakt welke markt hij bedient. “Tulpen voor de retail voldoen aan andere voorwaarden dan die voor de bloemist. Hollandse tulpen vinden hun weg naar alle uithoeken van de aarde, dus is er veel mogelijk.”
De beren
Ze vertelt hoe haar grootvader ooit is begonnen met een gemengd bedrijf op de speciale zandgrond waar het tuinbouwgebied beroemd om is. En hoe haar vader en oom het stokje van hem overnamen. “Mijn opa werd hier ‘de beer’ genoemd. Sinds die tijd is onze familie eigenlijk beter bekend onder de bijnaam ‘de beren’”, legt ze uit. “Zelfs mijn broer noemen ze voor het gemak vaak Beer.”
Terwijl haar broer van jongs af aan wist dat hij tuinder wilde worden, was dat voor Corina niet vanzelfsprekend. Ze werkte eerst voor een accountantskantoor. “Maar dat maakte me op den duur niet gelukkig. Ik miste het ‘doen’, het buiten zijn, mijn eigen gang kunnen gaan.” Dus leefde ze weer op toen ze terugkeerde naar het familiebedrijf. Haar enthousiasme heeft ook haar vriend Chris aangestoken, die een marketing- en ICT-achtergrond heeft. Hij heeft de overstap gemaakt om eveneens deel uit te maken van het berenteam. ”Samen zijn we een mooi team, met ieder z’n eigen specialisme”, legt ze uit.
Van gangbaar tot exclusief
Duin teelt eigen bollen en koopt tulpen aan voor de broei. Naast het gangbare assortiment richt het bedrijf zich ook op bijzondere rassen. “We hebben een mooi, breed pakket van gangbaar tot exclusief, waarbij we ons richten op het hogere segment in de markt”, vertelt ze. Alle bollen worden in de vollegrond gebroeid. De bollen die in het najaar zijn geplant, overwinteren buiten in de grond. Om voldoende vroeg aan de markt te zijn, worden er verwarmde rolkassen over de bedden getrokken, waardoor de bloemen vak voor vak afrijpen.
Na het broeiseizoen gaat de familie over op andere producten, zoals scillla, pioen, lelie, allium en nerine. De afzet van alle bloemen vindt plaats via veiling Royal FloraHolland, voor de klok. Van daaruit vinden ze hun weg naar de handel en bloemisten. Dit is een werkwijze die goed bevalt, al volgt het bedrijf de ontwikkelingen binnen de veiling nauwlettend. “Welke kant gaat het bijvoorbeeld op de met de veilingklok? Het zou toch eeuwig zonde zijn als we dit mooie prijsinstrument niet goed meer benutten.”
Ambachtelijke manier
Ze is trots op haar roots en haar bloemen en dat heeft haar aan het denken gezet. Ze weet dat ze zich met het aparte assortiment moet onderscheiden in een markt waar massa de toon zet. Daarom heeft het bedrijf enkele jaren geleden het tulpenmerk ‘Traditional Tulips by M.M. Duin Bearflowers’ ontwikkeld. Hoe ze op die naam zijn gekomen laat zich raden.
Iedere bos die het bedrijf verlaat krijgt een label mee met het blauwe berenlogo en een verwijzing naar de website. Daarop staat ook de slogan ‘Tulpen uit de natuurlijke vollegrond, beresterke kwaliteit!’. Het label wordt bij de stelen gevoegd en het elastiek onderaan de bos houdt het vast. Vervolgens wordt om iedere bundel van vijf bossen een papieren vel met het blauwe berenlogo gedraaid. Dus iedereen, van handel tot consument, krijgt dit label onder ogen.
Duin: “Op deze manier willen we onze ambachtelijke manier van telen in de vollegrond uitstralen. Ik juich alle inspanningen om Nederlandse tulpen te promoten van harte toe. De sector is erg goed bezig. Voor ons eigen bedrijf kiezen we echter voor een strategie die ons onderscheidt in de markt. We doen het graag een beetje op onze eigen manier. En soms doen we dingen die gewoon leuk zijn.”
Engelse documentaire
Sinds de invoering van het eigen merk krijgt de tulpenteler ook reacties uit de keten. Niet alleen van handel of bloemisten, maar zelfs van consumenten. Ze weet dat haar bloemen ver reizen en super populair zijn. “We hebben sindsdien een grotere naamsbekendheid gekregen. We vertellen het verhaal van onze manier van telen in de vollegrond en dat is best uniek. Ik denk dat storytelling enorm belangrijk is geworden voor specialistische bedrijven.”
Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, vinden ze in Heemskerk. Met dat gezegde is Corina opgevoed. Naar buiten treden en het verhaal vertellen is dus niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Maar inmiddels weet ze dat ze haar gezicht moet laten zien om haar doel te bereiken.
Onlangs werd ze benaderd door de Engelse zender ITV, die in een documentaire de weg van de tulp volgde, van kweker naar veiling en via handel en bloemenwinkel naar consument. Het was voor haar nog even puzzelen hoe zij het verhaal voor de camera zou vertellen. Maar het enthousiasme van de documentairemakers werkte aanstekelijk en de cameraploeg bleef nog lang om alle beelden vast te leggen.
Alles moet kloppen
“Je verhaal vertellen is één ding, maar het waar maken is nog wat anders”, vertelt ze. “Alles moet namelijk kloppen. De kwaliteit van de bloemen moet goed zijn, evenals de service naar je klanten. Tot slot moet je het ook uitdragen. Deze tulpen van de vollegrond hebben intense kleuren en het blad blijft lang goed. Het zijn ouderwets knisperende tulpen. Dat komt omdat we de bloemen rustig broeien en omdat we de seizoenen volgen. Ze groeien onder natuurlijke omstandigheden, met behulp van de natuurlijke elementen zoals grond, water en zon.”
Retailorders
Afgelopen najaar deed het bedrijf voor het eerst mee met de FloraHolland Trade Fair. Een beurs waar het bedrijf door de klokverkoop zich in principe niet hoeft te presenteren. Met een passende presentatie stond het relatief kleine bedrijf recht tegenover een grote retail tulpenbroeier. De contacten die Duin daar opdeed vond ze heel zinnig. Ze kreeg er goede reacties op de presentatie. “Als er iemand naar me toe kwam voor grote retailorders, dan stuurde ik hem naar de overkant en omgekeerd. Voor iedereen is er een markt. Ik vind onze deelname zeker voor herhaling vatbaar.”
Lat hoog leggen
Nu het derde jaar is ingegaan, nadat het tulpenmerk is gelanceerd, kan ze terugkijken op veel positieve reacties “Dat kan alleen als we de lat erg hoog leggen”, vindt ze. “Het is wel kicken om via-via van een luxe Amerikaanse bloemist bericht te krijgen dat de bloemen zo goed zijn. Dat mensen aan de andere kant van de wereld blij worden van jouw tulpen. Daar doe je het toch voor.”
Samenvatting
Traditional Tulips is de merknaam die staat voor ambachtelijk geteelde tulpen uit de vollegrond. Corina Duin van Bloembollenkwekerij M.M. Duin Bearflowers in Heemskerk ontwikkelde dit merk samen met haar familie. Met haar broer houdt ze de traditie van haar geboortestreek in ere door zich te richten op een assortiment van gangbare tot exclusieve rassen, waarbij kwaliteit extra aandacht krijgt.
Tekst: Pieternel van Velden. Beeld: Studio G.J. Vlekke.