Er moet nog een beetje windenergie bij op zee. De huidige capaciteit moet verdubbeld. Groene wijsheid! In de landen rond de Noordzee staat nu 2x meer capaciteit aan zon- en windcapaciteit dan de gemiddelde stroomvraag. In 2030 is dat circa 4x zoveel. Aldus wetenschapper Martien Visser.
Energieconcern Eneco dingt niet mee naar de bouw van een nieuw groot windpark op zee. Het vindt de risico’s van een investering te groot en haakte af. Het kan volgens Eneco helpen om met contracten te werken waarbij de overheid een elektriciteitsprijs binnen een bandbreedte garandeert. Ze trappen er dus niet meer in. Wij ook niet meer. We moeten ‘duurzaam’. De logica en haalbaarheid is niet berekend of wordt vals voorgespiegeld, wij zijn niet langer volgzame gelovigen, want helaas heb je uitsluitend ‘duurzaam’ als de zon schijnt en/of de wind waait.
Onze eigen 814 zonnepanelen leverden het afgelopen jaar bijna 250 mWh aan elektriciteit en dat was goed voor een magere 11.000 euro. Na de betalingen aan Vattenfall voor het sturen van de factuur, Fudura voor het uitlezen van de meter, Liander voor het doorgeven van de info aan CertiQ, sorry heet nu VertiCer die zelf ‘gratis’ werkt maar waarvoor je wel een eHerkenning abonnement moet afsluiten omdat je daar je inschrijving regelmatig moet verversen wat alleen kan als je… En die de cijfers weer doorgeeft aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die eerst een en ander laat narekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.
Sorry ik ben nu al een tijdje de weg kwijt, u waarschijnlijk ook. Na de verzekeraar (voor het geval dat) en de Scopekeuring in opdracht van die verzekeraar bleef er voor ons 5.500 euro over. Op onze investering in 2018 van 180K behaalden we in 2023 een super groen netto rendement van 3%. De inflatie was >10%. Wij leggen er dus flink geld op toe, daar kan je een keer mee leven als de consument er veel beter van wordt. Helaas, die wil ook, of juist, energie als het koud is zonder wind of zon en dan is er toch weer gas nodig uit die dure schepen. Daarnaast willen de Eneco’s en Vattenfall’s van deze wereld hun imperium uitbouwen en zeker hun marges niet inleveren. Zij hebben een enorm apparaat opgebouwd, helemaal volgepropt met hoogopgeleide jongens en meiden die ons elitair groen lullend de les lezen over duurzaamheid. Dat willen ze graag handhaven en tegelijkertijd hun zakken vullen. Kortom de energietransitie is verworden tot een erg dure onnavolgbare god, u zál hem aanbidden en blijft betalen.
Energie wordt gratis, blaatte de duurzaam ondernemer Ruud Koornstra voor de NPO-microfoon: ‘Energie wordt gratis?’ Ik vrees dat hij het goed bedoelde, maar je mag het alleen ‘gratis’ leveren. Afnemen wordt nooit gratis, wel steeds duurder.
Dan heb je nog de politiek gestuurde rollercoaster van de gasprijzen. Nederland verkocht ons eigen gas in de tijd van de gulden langjarig voor 5 cent/m³ om de Italianen van het communisme af te houden. Het mocht wat kosten, we gooiden hiermee een 100 miljard in het water.
De politiek stuurt de prijs nog steeds, ook al zijn we zelf gestopt met pompen. Diezelfde Martien Visser berekende ook dat het afscheid van onze Russische pijplijn in de EU ruim € 400 miljard aan extra importkosten heeft veroorzaakt. Ten bate van Noorwegen, Qatar, USA en Rusland (die ons nog wel per schip belevert). Dat is bijna € 1.000 per inwoner, inclusief baby’s en grijsaards. U betaalt die kosten deels direct, via uw energierekening (gas & stroom) en deels indirect via duurdere producten.
Tot zover de beloofde ‘gratis’ energie.
Hans de Vries (was vroeger potplantenteler)
Hans@FrogsFarms.com