De enige tijd in het jaar om de boel eens goed schoon te maken is tussen twee teelten in tijdens de teeltwisseling. Steeds meer problemen zijn lastig te controleren in de teelt. Daarom is deze tijd de uitgelezen mogelijkheid om de kas te resetten.
Op veel bedrijven speelt virus een belangrijke, maar vervelende rol. Schoon starten is daarom van levensbelang. De snelle weg is daarbij niet de beste weg. Mijn motto is daarom altijd: doe het goed of doe het niet. Wordt er niet goed schoongemaakt dan zijn de problemen blijkbaar nog niet zo groot.
Niets mag achterblijven
Belangrijk is om onderscheid te maken tussen schoonmaken en desinfecteren. Eerst moet alle rommel de kas uit. Denk daarbij onder andere aan gewas(resten), folie, steenwol enzovoorts. Er mag niets achterblijven in de kas. Maar ook de schuur, kantoren, kleedruimtes, buitenterrein, huisvesting werknemers en meer. Nergens mag iets meer achterblijven van de oude teelt.
Vervolgens moet je alles tot in de puntjes poetsen met heet water en reinigingsmiddelen. Ook dit mag niet beperkt blijven tot alleen de kas. Denk ook hier aan de schuur, kantine, kantoren en buitenterrein. Telers vergeten vaak de werkschoenen en kleding. Vervang deze voordat er weer opgebouwd wordt in de kas.
Neem de tijd
Na de schoonmaak fase komt de ontsmettingsfase. Alles moet ingespoten worden met ontsmettingsmiddel. Zet stekers met slangetje in het zuur, ontsmet de buisrailsteunen, goten enzovoorts. Beperk dit ook weer niet tot alleen de kas, neem ook hier heel het bedrijf in mee voordat je nieuw folie in de kas trekt.
Neem de tijd hiervoor. Vaak hoor ik dat die er niet is. Maar het moet als we veilig willen telen. Doorloop ook alle hygiëneprotocollen nog eens goed. Wat kan er beter? Wat hebben we het afgelopen seizoen geleerd? Bespreek dit ook met het personeel, zodat ook zij het belang hiervan inzien. Zonder hen lukt het niet. Maar wees consequent. Maak nooit compromissen of uitzonderingen. Ook niet voor de eigenaren! Succes!
Tekst: Barend Löbker, Vortus, beeld: Vidiphoto