In de laatste week van februari organiseerden Vertify en Glastuinbouw Nederland de themamiddag ‘Spuittechnieken en Precisie Gewasbescherming’ in het World Horti Center in Naaldwijk. Eén van de workshops ging over een relatief nieuwe techniek die een betere druppelgrootte realiseert. “Door de spuitvloeistof door een magnetisch veld te sturen, kun je een betere druppelgrootteverdeling creëren”, zegt technisch specialist Hans Beerkens. “Daardoor kun je bij een gelijke of lagere werkdruk een betere bladbedekking realiseren en is er minder spuitvloeistof nodig.”
Door verschraling van het middelenpakket en andere werkingsmechanismen van moderne middelen, vaak van natuurlijke oorsprong, wordt het voor effectieve gewasbescherming steeds belangrijker dat iedere druppel spuitvloeistof zijn doel bereikt.
“Een goede bladbedekking zonder afdruip en het raken van ziekten en plagen zijn doorslaggevende succesfactoren geworden, omdat de meeste nog toegelaten middelen niet meer door de plant worden opgenomen”, vat technisch specialist Hans Beerkens van Mertens Groep samen. “Dat stelt hoge eisen aan de spuitapparatuur, hun afstelling en de staat van onderhoud. Zelfs dan is het met standaardapparatuur vaak lastig om diep door te dringen in het gewas en goede bladbedekking te verkrijgen. Er zijn echter nieuwe technieken ontwikkeld die telers helpen om de stap te maken van kwantiteit naar kwaliteit.”
Magnetisch veld
Eén van die technieken, ontwikkeld door het Ierse bedrijf MagrowTec, wordt al enkele jaren met succes gebruikt in de akkerbouw. De fabrikant van spuitapparatuur Empas uit Veenendaal past het nu toe op Growmast spuitmasten voor de glastuinbouw. Het werkingsprincipe en de resultaten uit proeven bij de eerste gebruikers kwamen uitgebreid aan bod op de themamiddag.
“Wij verkopen spuitapparatuur van verschillende fabrikanten, waaronder Empas, Berg Hortimotive en Micothon”, vertelt Beerkens. “Het mooie is dat de technologie van Magrow Tec in principe geschikt is voor de meeste standaard spuitrobots. Het gaat in feite om aanpassing/uitbreiding van de spuitmast met magneten en een drukregelaar. Wanneer de spuitvloeistof de magneten is gepasseerd, verandert het spuitbeeld van de nozzle of dop. Het resultaat is een meer egale druppelgrootte, met minder zeer grove en veel minder zeer fijne druppels. Vooral zeer fijne druppels wil je liever niet zien. Die drijven ongecontroleerd door de kas, waar ze verdampen of neerslaan op andere oppervlakken dan het gewas. Dat is puur verlies van kostbare spuitvloeistof en effectiviteit.”
Zeer hoge driftreductie
Volgens de technisch specialist is in proeven én in de praktijk vastgesteld dat de spuitmasten met deze technologie een sterk verbeterd spuitbeeld geven. “Dat verraste mij niet, want vergelijkbare apparatuur voor buitenteelten is goedgekeurd en gecertificeerd voor 97,5% driftreductie. Die lat ligt echt heel erg hoog. Als je het even praktisch vertaalt voor de glastuinbouw, betekent dit dat je met deze spuitmasten een betere bladbedekking krijgt met minder verlies van spuitvloeistof. Of nog korter door de bocht: betere resultaten met minder middel.”
Getest in praktijk
Belangrijk is ook dat de spuitdruk verlaagd kan worden. “Er zijn nog steeds telers die onder veel te hoge druk spuiten”, licht Beerkens toe. “Het lijkt misschien effectief om een mist van spuitvloeistof door het gewas te jagen, maar het tegendeel is het geval. Dat is al lang en breed aangetoond.”
De technisch specialist vertelt dat een kwekerij in IJsselmuiden vorig jaar twee spuitrobots aanschafte, waarvan er één was uitgerust met de Growmast. “We hebben daar samen verschillende proeven uitgevoerd. Bij een vergelijking onder normale condities gaf de nieuwe spuitmast een 50 tot 80% betere bladbedekking. Er valt dus heel veel te winnen voor telers.”
Onafhankelijk onderzoek
Op de vraag hoeveel van deze spuitmasten er tot op heden verkocht zijn, antwoordt Beerkens: “Zes sinds de introductie vorig jaar, maar we hebben nog meerdere aanvragen liggen. Technologie met een bewezen toegevoegde waarde vindt altijd zijn weg naar de praktijk. We doen binnenkort overigens ook mee met proeven bij Botany. Wij kunnen wel een mooi verhaal vertellen, maar het komt altijd beter over wanneer het bevestigd wordt in onafhankelijk onderzoek.”
Tekst: Jan van Staalduinen