Zo kun je HNT ook wel noemen, dat is mij wel bijgebleven in de jaren dat we ermee zijn begonnen. Ruim twaalf jaar geleden zijn we op één locatie in een kleine afdeling begonnen met het ontvochtigen met een slurf bovenin. In de groenteteelt deden ze dat meestal onder in het gewas, maar dat was voor onze teelt geen optie. Met ondersteuning vanuit Technokas, Delphy, WUR en wat telers hebben we de verschillende teelten gevolgd.

Vanuit het verleden zijn we allemaal opgevoed met inzet van de minimumbuis als het vocht te hoog oploopt, maar door droge buitenlucht in te blazen werd de situatie ineens anders. Op de grafiek zagen we goed dat als er meer buitenlucht werd ingeblazen, de RV daalde, maar hoe hielden onze gewassen zich? Bij één van die teelten hebben we het setpoint van ontvochtigen bewust laag gezet om het systeem hard te laten draaien. Al snel zag je dat het gewas wat schraal groeide en dat de afbloei vier dagen sneller was dan gepland. Conclusie: de plant werd te veel getriggerd om te verdampen, waardoor er minder kilo’s overbleven voor de oogst.

We telen nog steeds in de grond, dus ook hiervandaan komt vocht. Hetzelfde geldt voor watergeven bovendoor. Je kunt dan wel willen ontvochtigen met een systeem maar eigenlijk is de plant leidend bij de beslissingen die je moet nemen. Wij hebben inmiddels geleerd dat je rustig moet beginnen met een actief ontvochtigingssysteem, stap voor stap en kijken hoe een gewas erop reageert. Voormalig WUR-onderzoeker Peter van Weel vond dat er ook in veel andere gewassen te hard werd ontvochtigd. Gewassen bepalen de strategie. Staat het zwaar te groeien dan kun je wat actiever zijn dan bij een gewas dat het moeilijk heeft om de kilo’s te halen.

Ook in de chrysanten heeft het tweede scherm zijn intrede gedaan. Zo kunnen we meer energie besparen en houden we onder het doek toch met buitenlucht een actief klimaat. De windkant eerder laten opengaan dan de luwe zijde van de luchtramen tijdens het gebruik van het scherm is ook een positieve actie om droge lucht de kas in te krijgen. HNT is een breed begrip. Allerlei tools in een kas helpen ons om het klimaat nog verder te optimaliseren. Dit met steeds minder energie, want dat is nodig om verder te verduurzamen met behoud van kwaliteit

André van Paassen, chrysantenteler bij Arcadia in De Kwakel