Biologisch dynamisch groenteteler Frank de Koning is blij met de nieuwe bruine gaasvlieg Micromus angulatus. Het is een goede aanvulling op het pakket van natuurlijke vijanden dat hij al inzette in de verschillende groenteteelten op zijn bedrijf. Zowel vorig jaar als dit jaar heeft hij weinig last van bladluizen.

De teler heeft vier kassen van bij elkaar 11,5 ha in Tinte en Brielle, waar hij een breed scala aan vruchtgroentegewassen teelt. Omdat hij als biologische teler geen chemische meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken, werkt hij vooral preventief om ziekten en plagen te voorkomen. Dat wil zeggen hij zorgt voor sterke, weerbare planten, hij scout goed om te weten wat er in de kas speelt en zet zo breed mogelijk natuurlijke vijanden in.

Weinig last van bladluizen

De teler deed in 2022 mee aan het onderzoeksproject ‘Stabiele Ecosystemen’, uitgevoerd door Wageningen University & Research met als projectleider Gerben Messelink. Twee nieuwe insecten uit dit project – de bruine gaasvlieg Micromus variegatus en het roofkevertje Scymus – zijn uitgezet in één van de kassen op het biologisch dynamische bedrijf met als doel ze in een praktijksituatie uit te testen. Deze beestjes kwamen uit het onderzoek naar voren als mogelijke aanvulling op het huidige pakket aan bestrijders van bladluizen. Het bestaande pakket van natuurlijke vijanden dat hij uitzet tegen bladluizen bestaat uit galmuggen, veertienstippelig lieveheersbeestjes, sluipwespen en zweefvliegen.
In 2022 teelde hij paprika’s op de locatie waar de nieuwkomers zijn uitgezet. Vanaf eind januari tot 1 november dit jaar staan er aubergines en komkommers.
Paprikatelers hebben in de praktijk problemen met de nieuwe varianten van de groene perzikluis Myzus persicae. Bij komkommer gaat het om de katoenluis, die het CABYV- virus kan overbrengen. In aubergine vormt de aardappeltopluis vaak een probleem. De Koning had de laatste twee jaar, voor de start van de test al weinig problemen met bladluizen.
Het komende seizoen zullen er tomaten volgen. “Bij dit gewas hebben we bijna geen last van luis, maar meer van Tuta absoluta, spint en wittevlieg. Tegen deze drie helpt Macrolophus goed.”

Bruine gaasvliegen

“Het roofkevertje Scymus ben ik niet veel meer tegengekomen”, zegt De Koning. “Dat betekent ook, dat hij niet veel heeft gedaan. Waarschijnlijk heeft hij veel moeite met voortplanten.”
Met de Micromus – hij gebruikt Microus angulatus van Biobest – heeft hij meer geluk. “Deze bruine gaasvlieg kwam ik veelvuldig tegen. De larven bewegen zich over de bladeren en eten alles op wat ze tegenkomen, ook de nesten met jonge bladluizen.”
De teler heeft de bruine gaasvlieg nu aan zijn standaardpakket van natuurlijke vijanden in de paprika toegevoegd. “Ik vind dat het pakket beter werkt dan voorheen. Hoe groter de biodiversiteit hoe groter de kans op succes.”

Tekst: Marleen Arkesteijn