De afzetpiek van helleborus – ofwel de kerstroos – zit erop. Bloeivertraging door het warme najaar zorgde voor onrust. “Partijen die in november hadden moeten bloeien kwamen pas begin december in bloei. De bloeivertraging zorgt voor een lang seizoen,” zegt mede-eigenaar Bob Hoogerdijk van Hoogeveen Plants. Het bedrijf leverde voor het eerst grote aantallen veenvrije helleborus af. Dat beviel goed.

Helleborus houdt niet van warmte. Het uitzonderlijk warme najaar zorgde dan ook voor vertraagde bloei. Veel telers konden hun eerste orders daardoor niet uitleveren. Het aanbod hoopte zich op in december, waardoor de prijzen onder druk kwamen te staan. Bob Hoogerdijk: “Ook wij hadden daar last van. Voor de eerste orders waren er nog onvoldoende bloeiende planten beschikbaar. Toen we uiteindelijk wel bloei hadden, kostte het ons meer moeite om die partijen later nog aan de man te krijgen. De vaste lijnen deden het wel heel goed. En de kwaliteit was prima. Zelf gaan we nog door tot medio februari, dus de race is nog niet gelopen.”

Schimmel onder controle

Tijdens de donkere, natte wintermaanden ligt schimmelaantasting steeds op de loer. Dat wist het bedrijf echter goed onder controle te krijgen. Hoogerdijk: “Door extra luchtcirculatie na de gietbeurten droogde het gewas goed en hebben we geen uitval gehad.”
Hoogeveen Plants produceerde dit seizoen voor het eerst op grote schaal veenvrije helleborus. Zo’n 1,5 miljoen kerstrozen stonden dit seizoen op een nieuwe grondmix. “We zijn niet de enige, maar op deze schaal zijn er geen andere producenten die dat doen. Het is niet alleen een eis vanuit de markt, we vinden het zelf gewoon heel belangrijk. We doen er alles aan om duurzaamheid in alle facetten van de bedrijfsvoering door te voeren. We wekken onze eigen stroom op, verwarmen met warmtepompen en we zijn ver in veenvrij en in biologische bestrijding. We zijn blij dat de veenvrije teelt zulke goede resultaten geeft. Het bewijst dat duurzaam en kwalitatief heel goed samen gaan. Het is even zoeken, maar het kan.”

Nieuwkomers vallen af

Helleborus is een koude teelt. Dat, en de toegenomen populariteit tijdens corona, maakte dat een aantal telers de afgelopen jaren overstapten op de teelt van helleborus. De teler: “Belichten doen we niet en stoken is alleen nodig bij extreme kou. Dit jaar is dat maar een week nodig geweest. Dus ja, het is een energiearme teelt. En dat trok nieuwkomers aan tijdens de energiecrisis. De meeste stoppen er ook snel weer mee, want de teelt is lastiger dan het lijkt. Vooral om gelijkheid in bloei te realiseren, valt niet mee. Het aanbod neemt nu dus weer langzaam af. En dat is nodig, want de markt kan na corona lang niet meer zoveel opnemen. Als de aantallen terug gaan naar het niveau van 2019, zie ik een goede toekomst voor helleborus. Als typisch kerstproduct is het absoluut een blijvertje.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis