Dirk Mermans, die in het Vlaamse Wommelgem potplanten teelt, hoopt over twee maanden een nieuwe kas in gebruik te kunnen nemen. Nadat de regen vorig najaar roet in het eten gooide, verloopt de nieuwbouw momenteel op rolletjes. “Binnenkort worden de betonnen vloeren gestort.”
Door de overmatige regenval in het najaar van 2023 heeft de nieuwbouw van één hectare kas bij Dirk Mermans in Wommelgem, in de schaduw van Antwerpen, vertraging opgelopen. Medio mei verloopt de bouw wel voorspoedig. “Door rijplaten te leggen op de drassige ondergrond hebben we begin februari kunnen starten met de bouw”, vertelt hij.
Niet alleen de kas staat inmiddels op zijn plaats, ook het gietsysteem, de verwarming en de installatie voor de doeken zijn geïnstalleerd. Op dit moment legt de bouwploeg van Van Amelsvoort Kassenbouw betonstaalmatten, waarna binnenkort de vloer kan worden gestort. De teler verwacht de nieuwe kas over twee maanden in gebruik te kunnen nemen. “Volgens de oorspronkelijke planning hadden we nu al moeten starten”, vertelt Mermans.
Energie-efficiënte kas
De kas is uitgerust met de modernste techniek op het gebied van energie-efficiëntie. Zo is het kasdek voorzien van Geysir-glas van agculture, dat is voorzien van een ultradunne low-E coating op het buitenoppervlak, dat stralingswarmte terug de kas in reflecteert. Het glas heeft een goede lichttransmissie en lage warmte-emissie. Twee anti-reflectiecoatings zorgen ervoor dat er nauwelijks lichtverlies is ten opzichte van standaard glas. Voor scherming koos Mermans voor het 9970FRA energiescherm van Svensson, dat 99% van de lichtval weerkaatst.
De nieuwbouw komt bovenop de bestaande 3,25 hectare en moet de teler meer flexibiliteit geven. “We kunnen de vraag niet bijhouden. We lopen constant tegen ons plafond aan, waardoor je een stuk aan flexibiliteit mist. De flexibiliteit om afhankelijk van de vraag op te schalen of af te bouwen”, vertelt hij.
Inspelen op marktvraag
Het gangbare assortiment van kwekerij Mermans bestaat uit een twintigtal variëteiten die de teler periodiek aanvult met een nieuwe variëteit om zo in te spelen op de vraag van de markt. De afzet, voor 85% export, is verdeeld in drie productgroepen. De Vlaamse sierteler teelt in opdracht hydrocultuurplanten die zijn klanten afzetten bij interieurbeplanters. Tot de tweede productgroep behoren potplanten die via Royal FloraHolland bij tuincentra en bouwmarkten terechtkomen.
De derde businessunit is Plantlovers, een online verkoopkanaal dat Mermans in 2020 heeft opgezet. Voor deze particuliere verkoop heeft het sierteeltbedrijf een assortiment van zo’n honderd planten, het gaat dan onder andere om verschillende monstera’s en diverse, zeldzame soorten philodendrons uit zijn privécollectie.
Tekst en beeld: Jerom Rozendaal