Het energiemanagement van een tuinbouwbedrijf wordt steeds uitdagender; dat merk ik iedere dag. Met vier WKK’s, twee E-ketels, drie gasketels en LED-belichting zijn we op onze komkommerlocatie in Helmond uitermate flexibel.
Maar het monitoren van de ontwikkelingen op de energiemarkt en het maken van de juiste afwegingen vergt steeds meer tijd. Vooral vanwege de grilligheid van de elektriciteitsprijzen. Op het ene moment ligt de onbalansprijs op 1.800 euro per MW, tien minuten later zit ‘ie flink in de min. Het is bijna onmogelijk om daarop te anticiperen.
Deze grilligheid heeft alles te maken met de toenemende hoeveelheid elektriciteit uit wind en zon. En dan zitten we pas in maart; waar gaat dat heen als alle zonnepanelen in de zomermaanden op volle kracht draaien? Ik vrees dat het elektriciteitsnet het dan niet meer kan bijbenen en het gruwelijk misgaat. Zeker wanneer er overal maar zonnepanelen bij blijven komen. Is een goede en stabiele elektriciteitsvoorziening op termijn dan nog wel gegarandeerd?
Om een rampscenario af te wenden, moeten ook huishoudens hun verantwoordelijkheid nemen en helpen voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Als glastuinbouw zijn we hier al jarenlang mee bezig. Bij een beperkte elektriciteitsvraag zetten we de opgewekte elektriciteit in op ons eigen bedrijf. Andersom: bij een grote vraag leveren we stroom terug met onze WKK’s.
Ook huishoudens zouden op die manier te werk moeten gaan. Bijvoorbeeld door hun wasmachine en vaatwasser te laten draaien als de zon gaat schijnen en de panelen op het dak dus veel stroom opwekken. Wanneer consumenten die elektriciteit zelf inzetten, hoeven ze minder terug te leveren en helpen ze te voorkomen dat het net overbelast raakt. Als veel huishoudens dit doen, scheelt dat een slok op een borrel. En het mooiste zou zijn wanneer er een kastje beschikbaar komt dat − op basis van de stroomopbrengst van de zonnepanelen op een woonhuis − de apparaten in huis aanstuurt. Consumenten zijn dan ook nog eens voordeliger uit; ze hoeven dan ’s avonds immers minder elektriciteit van het net te halen. En over deze stroom betalen ze belasting, terwijl zelf opgewekte zonnestroom gratis is.
Kortom: huishoudens, neem een voorbeeld aan de glastuinbouw. Zo lossen we samen een groot probleem op.
Peter van Ninhuys, teeltmanager Van Gog Kwekerijen Helmond