De toename in het ontwerpen en bouwen van zogenoemde ‘groene gebouwen’ kent twee oorzaken. Aan de ene kant zorgt de groeiende afname van beschikbare ruimte ervoor dat steeds meer ontwikkelaars en architecten ervoor kiezen om de hoogte in te gaan met hun (groene) projecten. De klimaatverandering met de daarbij horende toename van smog, CO2 en de gevolgen voor de gezondheid is een andere belangrijke factor die heeft geleid tot keuze voor groene gebouwen. Bomen en planten zuiveren de lucht en maken deze minder droog.
Eén van de partijen die inhaakt op de trend van groene gebouwen is Into Green; een initiatief van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en de branchevereniging voor hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters (VHG). Op 2 februari organiseert Into Green de tweede editie van het Buildin’Green congres. Op deze bijeenkomst worden de mogelijkheden voor duurzame ontwikkelingen binnen gebouwen besproken en krijgen bezoekers voorbeelden van best practices in de praktijk te zien.
Zuidkoop
Een bedrijf dat al gericht inspeelt op de groeiende vraag naar levend groen binnen gebouwen is Zuidkoop. Deze organisatie heeft een speciale afdeling Interieurbeplanting die levend groen ontwerpt, levert, plant en onderhoudt. Afgelopen december ging Zuidkoop een samenwerking aan met Duitse bedrijf Art Aqua, een specialist op het gebied van indoor klimaatverbetering. Met deze samenwerking breidde Zuidkoop haar collectie van levend groen uit met waterelementen.
Kansen voor tuinbouw
De toegenomen interesse in groene gebouwen bieden kansen voor de tuinbouw. Nu de vraag naar levend groen binnen prominente gebouwen zoals kantoren, horecagelegenheden en woningen groeit, kunnen telers hun producten afzetten in een relatief nieuwe markt. Dat is goed nieuws voor kwekers, die ook al kunnen profiteren van de groeiende vraag naar lokaal gekweekte groenten en fruit.
Trendsetter SIGN
De trend om bij het bouwen en ontwerpen van gebouwen levend groen te gebruiken, is binnen Nederland voor een deel in gang gezet door Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN). SIGN, een initiatief van LTO Glaskracht Nederland in een alliantie met het ministerie van Economische Zaken, zette het concept op poten. Het idee is daarna opgepakt door andere partijen en breder gemeengoed geworden. Ga voor meer informatie naar de website over Buildin’Green.
Tekst: Leo Hoekstra.