Is het mogelijk dat een kasdek, net als meekleurende brillenglazen, binnen enkele seconden donker wordt naarmate het zonniger is, en weer licht als een wolk voor de zon komt. Of een kasdek dat diffuus wordt bij direct licht en helder bij diffuus licht.
Een materiaal dat via een elektrisch impuls PAR-licht in de kas op het gewenste lichtniveau houdt. Dat is zeker geen science fiction, maar een ontwikkeling met mogelijk voordelen voor schaduwminnende gewassen. Dit materiaal testen onderzoekers van Wageningen University & Research deze zomer bij in Bleiswijk. De tests zijn onderdeel van het PPS project ‘Smart Materials’, waarin we samen met industriële partners nieuwe materialen ontwikkelen.
Effect op klimaat en gewas
Hebben gewassen voordeel van constante lichtomstandigheden? Een electrochroom glas wordt op constant 300 µmol/m²/s gestuurd. De effecten op klimaat en gewas vergelijken we met een permanente coating (gemiddeld dezelfde percentage afscherming). Een ander electrochroom glas kan van volledig transparant tot hoog diffuus (0 tot 80% Hortiscatter) veranderen. Dit materiaal vergelijken we met een permanent diffuse coating.
Tot nu toe ontwikkelt het testgewas zich prima. De metingen over enkele weken zullen laten zien of er voordelen zijn door constante lichtomstandigheden voor groeisnelheid en kwaliteit.
Tekst: Nieves Garcia Victoria