Vandaag, 20 september, opent KeyGene een gloednieuw onderzoekscentrum voor onderzoek naar verticale teelt; het Crop Innovation Center. De speciale kas staat op het industrieterrein Agro Business Park in Wageningen, waar de nieuwste bevindingen binnen de land- en tuinbouw worden getest.

In de onderzoekskas van KeyGene staan drie minikassen, die qua uiterlijk enigszins lijken op grote koelcellen. Aan beide zijdes van deze minikassen staan stellages met hangende, stalen plantenbakken. De medewerkers van KeyGene the Netherlands bestuderen zo de groei van de boven elkaar hangende gewassen.

Probleemoplossers verticale teelt

KeyGene zoekt naar oplossingen voor problemen waar verticale telers zich voor gesteld zien. In verschillende gevallen komt KeyGene met innovaties die voor veredelaars de basis vormen van nieuw te ontwikkelen plantenrassen. In andere gevallen vindt KeyGene een oplossing in technieken in de kas.

Paars licht

Een voorbeeld van een oplossing voor een (praktisch) probleem bij de verticale teelt is de slechte zichtbaarheid van de status van de planten onder paars licht. “De lichtgolflengtes van blauw, rood en ver rood licht hebben een positieve invloed op de groei van de gewassen”, zegt Erik Toussaint, woordvoerder van het Crop innovation Center van KeyGene. “Veel verticale telers maken daarom gebruik van paars LED-licht.” Omdat dit de zichtbaarheid van de planten en hun status geen goed doet, adviseert KeyGene om toch een klein beetje groen licht aan het lichtspectrum toe te voegen.

Fenotypering

Een innovatief systeem binnen de onderzoekskas van KeyGene is een groot metalen compartiment waar planten via een lopende band de fotoruimte in gaan. Een computer analyseert foto’s van het gewas en zet automatisch de meetgegevens van de gewassen in het systeem. Dit fenomeen heet digitale fenotypering, wat staat voor het volautomatisch meten van planten.

Antwoorden zoeken

Met de nieuwe onderzoekskas wil KeyGene antwoorden vinden op vragen die op dit moment een belangrijke rol spelen bij de verticale teelt. Facility manager Rolf Mank van het Crop Innovation Center van KeyGene: “Een voorbeeld is de teelt van de tomatenplant. Die is nu te hoog om verticaal te telen, maar kunnen we die niet aanpassen zodat hij korter wordt en wél in een verticale kas kan groeien?”

Biologische bestrijders

Een ander onderwerp dat Mank aansnijdt betreft het zoeken naar antwoorden op vragen binnen de verticale teelt is de rol van het gekleurde LED-licht op het functioneren van de biologische bestrijders.“Veel insectensoorten kunnen hun weg niet vinden in LED-licht. Wat voor invloed heeft dit op de plantenontwikkeling? Doen bijen en biologische bestrijders zoals roofmijten of sluipwespen hun werk dan nog wel goed?”

Bron: Volkskrant. Foto: Mario Bentvelsen.





Gerelateerd