Week 27 was dit jaar wereldwijd de warmste week ooit gemeten. 6 juli jl. was de warmste dag op aarde sinds de metingen startten. De laatste 4 weken ligt de gemiddelde buitentemperatuur in Nederland maar liefst 2ºC hoger dan vorig jaar in dezelfde periode en ga zo maar door. Het klimaat wordt extremer, dat ervaren we allemaal. Ook in de kas. Dat betekent dat het kasklimaat ook meer pieken en dalen aan het vertonen is en dat het van teler en adviseur vraagt om daarop in te spelen.

Als sinds de energiecrisis die vorig voorjaar begon, ervaar ik als adviseur dat gemaakte klimaatinstellingen, vaker dan ooit al na een paar dagen al weer fors bijgesteld moeten worden. Toen was dat vooral vanwege de energiemarkt maar ook meer en meer omdat de weersomstandigheden soms sterk kunnen variëren.

Gewasstress

Vijftien jaar geleden maakten de open zomerdoeken een forse opmars, want krijten was ouderwets. Laatste 5 jaar zien we juist dat diffuus, warmte werende coatings de standaard zijn geworden. Immers bij warmer wordend klimaat moet de licht-temperatuur verhouding zo optimaal mogelijk blijven. En bij warm maar ook wisselvallig weer is een coating gewoon een pre. Het mag soms iets te donker zijn maar je bent nooit te laat.
Gewasstress kan vaker optreden bij wisselvallige omstandigheden vooral als de temperatuur daarbij hoog is. Met de kennis van Plant Empowerment, waar we in gerbera en alstroemeria al meer dan 10 jaar mee werken, hebben we meer kennis van AV, VPD en sink-source. Toch ontbreekt het nog steeds aan goede gewassensoren die de plantreactie foutloos weergeven. De traditionele meetbox heeft misschien zijn langste tijd gehad. Afgelopen 2 jaar ervaren we dat de meetbox in de kas je soms totaal op het verkeerde been zet.

Intelligentere software en betere klimaat hardware

Hogedrukverneveling zie ik de komende jaren belangrijker worden, zeker als meer bedrijven gaas gaan installeren in de luchtramen. De uitwisseling wordt daardoor anders en dat heeft ook effect op gewasgroei en kwaliteit. Dit komt nog eens bovenop het veranderende klimaat.
In de teelt van snijbloemen onder glas hebben we intelligentere software en betere klimaat hardware nodig. Dit om de komende jaren niet tegen het probleem aan te lopen dat we langduriger te maken hebben met ondermaatse kwaliteit of verkeerd getimede productie doordat klimaatinstellingen niet, te laat of onjuist worden aangepast.

Tekst: Marco de Groot, FloriConsultGroup