Ik stond laatst in de supermarkt en rekende netjes mijn boodschappen af. Net als iedereen schrik ik tegenwoordig van de hoge kosten. Achter mij vroeg een dame met een rokerige stem of ik een heel weeshuis te voeden had. Ik moest lachen en vertelde dat één keer in de week boodschappen doen meer dan genoeg is.

Mijn boodschappen laadde ik in en ook zij rekende af. Vier euro voor een zakje mandarijnen? Laat dat maar zitten, zei ze. Dus rekende ze alleen de witte puntjes en een potje bewerkte spread af. Ik moest wel even slikken. Ze vertelde dat ze heel de maand nog moest eten dus de mandarijnen konden er niet af.

Dit voorval blijft me bezighouden. Deze mevrouw zou toch juist twee zakken fruit moeten krijgen van de overheid. Het zou haar zo ontzettend goed doen. Nu kwam ze thuis met wat witte puntjes en een potje dat maar liefst een jaar houdbaar is. Daar gaat ze vast heel vrolijk van worden. Not.
Gezondheidszorg en gezonde voeding gaan hand in hand. Wat een drama voor de mensen die wéten dat groente goed voor hun is, maar het gewoonweg niet meer kunnen betalen.

Dat de Duitse retailers de laatste maanden nog flink de uitbetaalprijzen naar beneden praten is op zich goed voor de consument, maar laat ze dan ook de prijs in de supermarkt scherp houden. Vorige jaren was de prijs voor losse rode paprika’s meestal 4 euro per kilo. Nu zijn ze structureel al 5 euro. Dat is duur voor de consument, maar ik zie die 20 procent extra nog niet terug in de uitbetaalprijs naar de telers.

Dat de telers zich uit laten spelen is al jaren bekend. We bieden allen immers hetzelfde product, maar alleen in een andere doos. We zijn inwisselbaar. Straks moeten we ook nog met de energiebelasting aan de gang. Dan komt er nog een extra kostprijsverhoging bij en dat gaat de consument ook echt voelen. Laten we hopen dat mensen wel de drang houden naar gezonde groentes, maar jaag ze er niet vandaan door lastenverhogingen opgelegd door onze overheid.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk