Mijn moeder heeft een heel groot hart. Haar hele leven heeft ze gewijd aan het zorgen voor anderen. Bij de start van de kwekerij in 1978 stond deze thuis op nummer één. Ondertussen kwamen daar vier kinderen bij welke ook allemaal op één stonden, terwijl ze ook nog meehielp in de kwekerij. Pas rond haar vijftigste levensjaar begon ze haar eigen leven te leiden en heeft ze vele opleidingen gevolgd en zelfs nog een HBO-studie afgerond. Zelfs nu ze 75+ is zit ze nog dagelijks in de boeken te studeren. 

Tijdens de kerstdagen hadden we het erover dat de tijd zo snel lijkt te gaan naarmate je ouder wordt. Er is veel over geschreven, zoals over de evenredigheidstheorie die de tijd afmeet ten opzichte van je totale levensduur. Maar het mooiste argument vind ik wel dat de tijd ‘minder’ snel gaat als je leert. Door het leren van nieuwe dingen of het ontdekken van nieuwe omgevingen maak je nieuwe herinneringen aan, waardoor je hersenen deze periode als langer ervaren. Als je zaken op de automatische piloot doet of voor de zoveelste keer meemaakt dan zijn onze hersenen minder actief en lijkt de tijd sneller te gaan. Het besef dat de tijd sneller gaat is dus ook beseffen dat je te weinig leert.

Onlangs inspireerde een ondernemer mij nog dat hij ongeveer 10% van zijn inkomen in zijn eigen ontwikkeling investeert omdat hij dit de beste investering vond die hij kon doen voor zichzelf. Als ik dit vertaal naar de kwekerij, dan zijn we het er snel over eens dat de ontwikkeling van mensen positief bijdraagt aan de ontwikkeling van ons bedrijf. Een leven lang ontwikkelen (LLO) past goed bij het ‘stilzetten’ van de tijd, maar daar moeten we wel in investeren. Toen ik laatst een pleidooi las voor een robotbelasting omdat deze de werkloosheid vergroot, was ik not amused. Maar vanuit een LLO is dit misschien zo gek nog niet, mits bedrijven deze belasting dan wel zelf belastingvrij mogen inzetten voor de ontwikkeling van de eigen medewerkers. Zo gaan de ontwikkelingen sneller, maar de tijd langzamer. Ik wens iedereen een leerzaam en langzaam jaar toe.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens