Lidl heeft deze week in Waddinxveen haar zesde distributiecentrum geopend. Het distributiecentrum, dat een belangrijke rol speelt in de distributie van de verse producten van de supermarktketen, is zo ontworpen dat het pand het klimaat en de omgeving zo min mogelijk belast. Zo levert het concern de 63 miljoen liter regenwater die het jaarlijks opvangt grotendeels aan tuinders in de buurt.
De Duitse discounter heeft het nieuwe distributiecentrum en de bijbehorende omgeving zo duurzaam mogelijk gemaakt. Ze ging daarin zelfs zo ver dat BREEAM-NL hen een ‘Outstanding’ waardering van vijf sterren geeft. Dit maakt het pand het duurzaamste logistieke centrum van Nederland.
Investering van 70 miljoen
Lidl investeerde 70 miljoen euro in het pand, waarin geen gasaansluiting aanwezig is. LED-verlichting, warmte-koude opslag (WKO) en ruim 4.000 zonnepanelen zorgen ervoor dat het gebouw met de bijbehorende kantoren zonder fossiele brandstoffen kan functioneren. Met de WKO-installatie en de zonnepanelen op het dak wordt er voor 478 ton aan CO2-uitstoot bespaard. Daarnaast is ook aan de omgeving van het distributiecentrum gedacht: Lidl plant 11.000 bomen, struiken en planten, plaatste vleermuiskasten en een ooievaarspaal en maakte het dak geschikt om als broedplaats te fungeren voor scholeksters.
Bevoorrading 100 filialen
Het zesde distributiecentrum van Lidl zal werkgelegenheid bieden aan 250 werknemers die er samen voor moeten zorgen dat het toegenomen aantal filialen van Lidl in de randstad goed worden bevoorraad. ‘DC6’, zoals het pand genoemd is, zal in eerste instantie beginnen met het bevoorraden van 55 winkels, om vervolgens uit te breiden naar 80 en later 100 filialen van Lidl in het zuidelijke deel van de Randstad.
Tekst: Leo Hoekstra. Foto: Lidl.