‘Kas en bedrijfsruimte’, een heet hangijzer. Wij zitten al jaren in een logistieke wurggreep, omdat we te ‘klein’ zijn. Met ruim 25 ha glas lijkt dat tegenstrijdig, maar ik probeer het uit te leggen. Door de jaren heen zijn we gestaag gegroeid. In de jaren ’80 en begin jaren ’90 werd een locatie van 5 ha nog kasje voor kasje, de ene afdeling aan de andere gebouwd. De groei eind jaren ’90 tot nu was vooral gericht op grootschalige acties. Dat heeft geresulteerd in een locatie van ruim 20 ha glas, verdeeld in 11 kasafdelingen. Voor iedere 5 ha is er een bedrijfsruimte van ongeveer 5.000 m2.
In de plantenmarkt zijn wij gespecialiseerd in de opkweek van perkplanten. En zoals een bekende Westlandse perkplantenkweker altijd riep: ‘Je moet wel een beetje gestoord zijn om perkplanten te gaan kweken!’ Hij bedoelde dat je in een korte voorjaarspiek ongeveer 80% van je jaarvolume moet verwerken, met de onzekerheid van het weer en afname van je klanten. Binnen deze ‘te gekke’ markt richten wij ons op het beleveren van de grootschalige retailketens. Deze groep neemt ‘slechts’ 30% van de markt in, maar is enorm veeleisend op prijs, product, assortiment en certificeringen; tot in de kleinste details, zowel bij de grote als de kleine deelleveringen. Onderschat wordt dat ongeveer 60% van onze business bestaat uit daghandel. Vaak geloven mensen dat niet, maar naast de grote acties doen wij veel daghandel. Verschil is dat wij geen bakkie-bakkie doen, maar alleen karretje-karretje en autootje-autootje.
Onze bedrijfsruimtes zijn hier echter niet op berekend. In het seizoen gaan onze hallen op een etmaal soms wel 3 tot 4 keer vol en weer leeg. Dit vereist een enorme logistieke organisatie, een 24/7 mentaliteit en slimme oplossingen om dat voor elkaar te krijgen. Koppel hier onze eigen drive aan om nooit ‘nee’ te verkopen en altijd ‘tuincentrumkwaliteit’ te leveren en de uitdaging is compleet.
Afgelopen periode hebben we veel locaties bezocht met enorme bedrijfshallen en grote mogelijkheden. Op een van de bedrijven werden – naar eigen zeggen – kassen gebouwd op grond van € 1 per m2. Dat scheelt enorm in financieringslasten. Als je de omzet van dergelijke bedrijven hoort, dan zit daar ook nog rek in. Jaloersmakend is het soms, maar gelukkig kunnen wij door onze aanpak iets wat anderen weer moeilijk vinden. Daardoor rijden klanten gelukkig toch graag door naar Ens.
Dieter Baas
Perkplantenteler in Ens
Foto: VidiPhoto.