Evenals vorig jaar was aan de vakbeurs HortiContact in Gorinchem een tweedaags excursie- en seminarprogramma gekoppeld voor internationale telers, teeltmedewerkers en adviseurs. Na de excursiedag op dinsdag kreeg het internationale gezelschap op woensdagochtend 21 februari een interessante inkijk in de uiteenlopende onderzoeksprojecten van Wageningen University & Research.

Na het hoorcollege van Ep Heuvelink over plantkunde vorig jaar, gaf professor Leo Marcelis als hoofdspreker dit keer een heldere lezing over licht. Vanwege de diversiteit in afkomst en teeltervaring van zijn publiek, koos de lichtspecialist van WUR voor een laagdrempelige instap, om te eindigen met de specifieke kenmerken van hightech systemen als vertical farming. Marcelis prikkelde het internationale publiek met heldere stellingen als: ‘licht is de motor van groei’ en ‘maak efficiënt gebruik van natuurlijk licht.’ Via de principes van fotosynthese en lichttransmissie, kwam hij uit bij ontwikkelen als diffuus licht en vooral de meerwaarde van belichting.
Hogere productie, betere kwaliteit, meer controle en jaarrond productie, noemde hij als belangrijkste aspecten om belichting te overwegen. Veel aandacht ging uit naar de ontwikkeling van LED. Nuttig voor de toehoorders waren de heldere vergelijkingen tussen LED en HPS. Interlighting zie Marcelis als veelbelovend systeem, met de toevoeging dat er nog veel winst valt te behalen.

Beestjes en kassen

Aansluitend behandelden collega-onderzoekers van de business unit Glastuinbouw een drietal actuele dossiers, die aansluiten bij de belevingswereld van telers over de hele wereld. Gerben Messelink gaf inzicht in de mogelijkheden en voorwaarden van Integrated Pest Management. Waarbij hij benadrukte dat biologisch bestrijden meer is dan alleen natuurlijke vijanden inzetten. Het is het opzetten en opbouwen van een uniek ecosysteem.
Aansluitend belichtte Erik van Os de ervaringen die onderzoekers van WUR internationaal hebben opgedaan bij de ontwikkeling van lowtech, naar mid- en hightech kassen. Zijn stappenplan was een eerste aanzet voor met name Afrikaanse telers om hun productie te verbeteren en te verhogen.
Laatste spreker, Frank Kempkes, deelde een specifiek deel van zijn brede ervaring op gebied van energiebesparing en kasklimaat.

Tekst: Roger Abbenhuijs.





Gerelateerd