Lisianthus wordt al drie maanden goed betaald. Het afschalen van de productie in de wintermaanden had een positief effect op de prijsvorming van de overblijvers. Hoewel het niet echt een Valentijnsproduct is, dreef de extra vraag de prijzen nog iets verder op de laatste weken. Marcel van der Lugt van Lugt Lisianthus: “De prijzen zijn structureel beter dan vorig jaar, maar dat was ook pure noodzaak deze winter.”
Lisianthus is voor Valentijn veel verwerkt in pastelkleurige liefdesboeketten. Voorafgaand aan de feestdag betaalde de markt soms wel 120 cent voor een roze lisianthus. Wit moest even genoegen nemen met minder, de vraag naar cerise-rood was goed maar trok de prijzen niet verder op. Er was minder aanbod dan gewoonlijk. Veel aanbieders sloegen de winter over, vanwege de zware energiebehoefte van de teelt. Rond Valentijn haakte een deel van hen toch weer aan. “Daardoor bleef een extreme prijsstijging voor Valentijn uit. We gaan nu langzaam weer terug naar normaal bij een groeiend aanbod,” zegt Van der Lugt.
Investeren in verduurzaming
De hoge prijzen waren een meevaller voor telers die ondanks de hoge energieprijzen door bleven gaan. “Natuurlijk waren er ook afnemers die afhaakten door het hoge prijsniveau en dan maar voor iets anders kozen. Maar ik denk niet dat we daar structureel last van houden. Voor ons was het een redding, want de hoge energieprijzen wegen zwaar op het product. Gelukkig hadden we wel al serieus geïnvesteerd in verduurzaming en gaan we daar stug mee door. Zo belichten we nu voor 70% met LED’s om de stroomkosten te reduceren en gaan we zo snel mogelijk over op full LED. Dat zal onze stroombehoefte met de helft terugbrengen. Op de locatie in Honselersdijk zijn we aangesloten op aardwarmte van Trias, de locatie in Monster krijgt vanaf volgend jaar aardwarmte vanuit de Polanen-bron.”
Voorop lopen
De duurzame ontwikkeling bij Lugt Lisianthus was al ingezet voordat de gasprijzen explodeerden. “We willen voorop lopen en maatschappelijk verantwoord produceren. Niet pas wanneer het moet, nu al. Daarbij komt dat ik de energieprijzen niet meer terug zie gaan naar normaal. Op de lange termijn is dat niet houdbaar, we moeten onze energie-inzet dus goed managen én verduurzamen. De lisianthus-teelt is best energie-intensief. Alleen als je die groen invult kun je straks nog overleven, verwacht ik. Ook omdat teelten in het buitenland flink zullen opschalen als onze energieprijzen ons blijven belemmeren.”
Over vijf jaar klimaatneutraal
De ondernemer stelt zichzelf als doel om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn. “In theorie kan ons dat al over vijf jaar lukken, maar veel hangt af van wat de overheid gaat doen. Die geeft nu het verkeerde signaal af, door de subsidie op aardwarmte te schrappen en in feite te stimuleren om gas te blijven stoken. Ga je nu over van WKK naar aardwarmte, dan riskeer je je concurrentiepositie. Toch gaan we door met de transitie, omdat we aantoonbare duurzaamheid en de publieke opinie belangrijker vinden dan kortstondig profijt. En als we het niet doen, streven buitenlandse producenten ons straks voorbij.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: LD Photography