Het belang van een goede gezondheid heb ik vorig jaar aan den lijve ondervonden. Begin vorig jaar schoot het in mijn rug met een hernia als gevolg. Net zoals bij de gezondheid van een plant moet je eigenlijk altijd bezig zijn met je eigen vitaliteit voor een goed ‘product’. Een hernia kan een lang en pijnlijke proces zijn en opereren gebeurt nog zelden. De oplossing van de huisarts is zoveel mogelijk bewegen. Langzaam maar zeker moet dit leiden tot verbetering, maar dit proces kan bijzonder pijnlijk verlopen, zo ook bij mij.

Opvallend vond ik het gemak van de huisarts om niets te onderzoeken, maar preventief zware pijnstillende chemische middelen voor te schrijven. ‘Heb je meer pijn, dan slik je meer medicatie’, was het advies. Dit deed me eraan denken dat nog geen vier jaar geleden ‘kalenderspuiten’ een volstrekt normale manier was om ‘medicijnen’ toe te passen op onze planten. We spoten al jaren domweg volgens een vast patroon om onze planten te vrijwaren van ziektes en plagen. Achteraf concludeer ik dat de Nederlandse glastuinbouw dus jarenlang bloemen en planten produceerde die er super uitzagen, maar of ze echt het beste waren voor de consument is maar de vraag.

Hoe anders is dat nu. De afgelopen jaren waait er een enorme transformatiestorm door ons bedrijf en door de sierteeltsector. Wij gebruiken al jaren geen neonicotinoiden meer en afgelopen jaar hebben wij al onze planten biologisch of geïntegreerd opgekweekt. Telers zijn daarbij continu bezig om onze planten nog weerbaarder te maken met bodemverbeteraars, zodat er nog minder ‘medicijnen’ nodig zijn.

Mijn punt is dat we als maatschappij ontzettend gevoelig reageren als het gaat over ‘gifgebruik’ bij planten, maar dat we deze instanties nauwelijks horen als het gaat over het preventief volstouwen en misschien wel verslaafd maken van mensen aan medicijnen.
Met dit gegeven is er in de medische industrie nog heel veel te winnen en te leren van de tuinbouw en is de gemiddelde teler misschien wel een betere ‘kas-arts’ geworden voor zijn planten dan de doorsnee huisarts voor zijn patiënten.

Dieter Baas,
Perkplantenteler in Ens

Foto: VidiPhoto.





Gerelateerd