Na twee annuleringen door corona en één afgeslankte zomereditie in 2022, pakt Kom in de Kas dit jaar flink uit. Op 1 en 2 april openen tuinbouwbedrijven in twintig regio’s hun deuren voor het publiek. Voorzitter René van Dop ziet uit naar de fysieke doorstart van het event. “We richten ons meer op de doelgroep stedelingen en bewuste consumenten en hopen dat veel bedrijven aanhaken die innovatief en duurzaam bezig zijn. Daarnaast stimuleren we deelname van ketenpartners als veredelaars.”

Het coronavirus zette een streep door twee edities van het populaire evenement Kom in de Kas dat jaarlijks ruim 200.000 bezoekers trekt. In 2021 konden bezoekers nog wel digitaal een kijkje nemen in de kassen. In 2022 mocht het evenement pas in juni plaatsvinden, nadat de dreiging van corona was afgezwakt. Voor veel bedrijven kwam dat op een ongelukkig moment, waardoor er minder deelnemers waren. Over ongelukkige momenten gesproken: René van Dop, directeur van kwekerij Vilosa, nam eind 2019 het stokje over als voorzitter van Kom in de Kas. Door de epidemie kon hij zijn plannen niet tot uitvoering brengen. Die komen nu weer uit de kast. Op 14 februari is de aftrap van de campagne en wordt duidelijk hoe die er precies uit gaan zien. Op Valentijnsdag zal de organisatie ook meer uitleg geven over het thema ‘Groene liefde’.

Beeld van sector verbeteren

René van Dop: “De grootse plannen die al in 2020 in de steigers stonden maar tot twee keer toe zijn teruggefloten, gaan we nu afgeslankt uitvoeren. Afgeslankt, omdat één sponsor is afgevallen en FloraHolland van plan is wat minder bij te dragen. Het was lastig om sponsors aan boord te houden nu we daar twee jaar geen prestaties tegenover konden zetten. Gelukkig bleven de meeste in ons geloven.”
Het is in 2023 belangrijker dan ooit om de sector van zijn beste kant te laten zien. De energiecrisis heeft de sector veel schade toegebracht en steun van de maatschappij is nu hard nodig. Maar die ziet de glastuinbouw nu soms als overmatige gasverbruiker. Van Dop: “We moeten het beeld van de sector verbeteren en laten zien dat we juist voorlopers zijn in duurzaamheid. Met aardwarmte bijvoorbeeld, waarmee we niet alleen onszelf maar ook de omgeving van duurzame energie voorzien.”

Stedelingen en influencers

Van Dop is heel tevreden over het aantal aanmeldingen van tuinbouwbedrijven tot nu toe. De ervaringen in 2021 met digitale kijkjes in de kas, hebben veel groentetelers doen besluiten om dat ook dit jaar te doen. Zo vermijden ze hygiëne-problemen door fysiek bezoek en kunnen ze toch laten zien hoe ze werken. De voorzitter hoopt dat de regio’s de komende jaren kritischer gaan kijken naar de deelnemers. “Het publiek moet een goed representatief beeld krijgen van de sector en de thema’s waar we goed op scoren. Zoals innovatie en duurzaamheid. Juist die bedrijven willen we aan het publiek laten zien.
Daarnaast hopen we dat ook steeds meer toeleveranciers en veredelaars gaan aanhaken, zodat mensen ook zien hoe belangrijk de keten is waarvan we deel uitmaken.” In de publiekscampagne voor Kom in de Kas ligt dit jaar een sterke focus op de doelgroep stedelingen en influencers.” Juist in die groepen heeft de sector nog veel vooroordelen weg te nemen en aan beeldvorming te doen. Dat er als bijvangst ook nieuwe medewerkers uit voort kunnen komen, is mooi meegenomen.

Professionaliseringsslag

De afgelopen twee jaar heeft Kom in Kas een behoorlijke professionaliseringsslag gemaakt, zegt Van Dop. “We zijn een stichting geworden met verbeterd toezicht. Ook de regiocommissies hebben hun organisatiestructuur tegen het licht gehouden en waar nodig verbeterd. We hebben meer contactmomenten met de commissies gedurende het jaar om hen mee te nemen in het beleid en om de animo warm te houden. Ook is er meer openheid richting de stakeholders over de inzet van de sponsorgelden. Dat gaat absoluut leiden tot nog betere edities en meer vertrouwen.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis