Het voorjaar dient zich aan. Dit betekent een relatief snel toenemende daglengte en steeds hogere instraling plus lichtsom. Teelttechnisch is deze periode vaak een feest. Er is steeds meer licht dat kan worden omgezet in groei en daarbij is het mogelijk eigenlijk iedere gewenste temperatuur te realiseren, omdat de buitentemperatuur nog aan de lage kant is en het niet snel te warm wordt in de kas. Het is nu aandachtspunt nummer 1 al dat licht en dat mooi stuurbare klimaat om te zetten in maximale groei en productie.

‘April doet wat hij wil’, is een oud gezegde. Daarmee wordt bedoeld dat weersomstandigheden per dag behoorlijk kunnen verschillen. Speel hier op in door lichtverhoging in de klimaatcomputer maximaal te benutten. Kijk alle instellingen nog eens kritisch na en pas ze aan waar nodig.

Aandachtspunt bij lichtverhoging

Belangrijk aandachtspunt daarbij is de tweede helft van de middag. Als na een mooie dag de instraling wat gaat zakken, zakt ook de kastemperatuur, zeker als de lichtverhoging alleen op watts is gebaseerd. Door een tweede lichtverhoging op basis van lichtsom/joules te maken blijft het warm genoeg in de kas tot het donker wordt. Dit is belangrijk omdat in deze tijd van het jaar de dagen nog relatief kort zijn en anders het aantal groeiuren te weinig is voor een maximale groei. Resultaat is dan vaak een te zwaar gewas dat te weinig energie richting vruchten stuurt.

Let ook op planttemperatuur

Een ander belangrijk aandachtspunt in de tweede helft van de middag is de planttemperatuur. Als het gewas erg actief is door genoten instraling en de zon gaat uit de kas, dan zakt de planttemperatuur gemakkelijk enige graden onder de ruimtetemperatuur. Dit is ongewenst als we maximale groei nodig hebben. Een goed hulpmiddel om planttemperatuur op niveau te houden is het energiescherm. Als instraling onder de 200 tot 250 watt komt, kan het scherm worden gesloten. Dit kost natuurlijk wat licht maar levert gemakkelijk 2 graden extra planttemperatuur op. En dat is vaak belangrijker. De eerste helft van het voorjaar worden meer fouten gemaakt met te weinig temperatuur dan met te veel.

Tekst: Peter Klapwijk, 2Harvest. Foto: Fotostudio G.J. Vlekke / Fotovak B.v.

Gerelateerd