Ondanks het ‘America First’ beleid van president Trump, neemt de tuinbouw in Mexico op de Noord-Amerikaanse markt een voorname positie in. En die positie zal niet zo snel veranderen. Concurrentie van andere Latijns-Amerikaanse landen is er wel, maar vormt niet meteen een bedreiging. Dat concludeert Ed Smit, directeur van Jungle Talks, die in november een tuinbouwhandelsreis naar Mexico organiseert.

Van 12 tot en met 16 november neemt Smit met zijn bedrijf geïnteresseerde ondernemers of vertegenwoordigers van tuinbouwbedrijven mee op een rondreis langs marktpartijen in de Mexicaanse tuinbouw. De reis valt samen met de Irapuato show, de Expo Agroalimentaria. De focus van deze handelsreis ligt bij de Mexicaanse groenteproductie, maar als er voldoende belangstelling is, kunnen er voor een of meerdere dagen aparte programma’s worden gemaakt voor de sierteelt of zacht fruit.

Megaprojecten in aanbouw

Uit de analyse van Ed Smit komt een florerende tuinbouwsector in Mexico naar voren. Hij concludeert: “Megaprojecten zijn in aanbouw. De professionalisering in de sector neemt verder toe. En voorlopig is de muur, die Trump wil bouwen, er nog niet. En als die er al komt, is het maar de vraag hoe groot het effect ervan zal zijn op de Mexicaanse export van groenten. Qua logistiek heeft Mexico voorlopig een enorm voordeel op overige landen in Latijns-Amerika, en dat voordeel lijkt alleen maar groter te worden.”

Concurrentie in Midden-Amerika

Concurrentie vanuit Midden-Amerika is er nauwelijks. De meest serieuze landen om rekening mee te houden zijn Honduras en Guatemala, maar de teelt van kasgroenten loopt daar eerder terug dan dat die zich uitbreidt. Het is niet de verwachting dat dit snel verandert, tenzij extern kapitaal haar weg vindt naar het noorden van Midden-Amerika. In het Caribisch gebied zijn de Dominicaanse Republiek en wellicht Cuba potentiële concurrenten. Maar Cuba heeft nog een enorm lange weg te gaan. In de Dominicaanse Republiek zijn er op de ‘hoogvlaktes’, teeltgebieden op 1.000 meter hoogte, de eerste projecten gerealiseerd. Daarmee kan dit eiland wellicht een klein stukje van de Mexicaanse taart afsnoepen.

Hoge transportkosten vanuit Zuid-Amerika

Voor alle Zuid-Amerikaanse landen geldt feitelijk dat de transportkosten te hoog zijn om op grote schaal groenten naar Noord-Amerika te brengen. Colombia ligt, na Midden-Amerika, het dichtst bij Noord-Amerika. Maar de interne logistiek in Colombia is slecht ontwikkeld en kostbaar. In Peru gebeurt momenteel heel veel, maar omdat de transportkosten zo hoog zijn, is het onwaarschijnlijk dat dit land een concurrent wordt voor groenten uit Mexico, luidt de analyse van Smit.

Situatie in Noord-Amerika

In de Verenigde Staten zelf is momenteel een trend gaande dat veel kassen worden ingezet om medicinale cannabis te telen. Deze teelt vervangt traditionele gewassen waaronder groenten. Daarnaast leidt het huidige beleid jegens (illegale) buitenlanders tot hogere arbeidskosten en tot meer krapte op de arbeidsmarkt. Volgens Smit is het dus de vraag of het beleid van Trump zal leiden tot de consumptie van meer lokaal geproduceerde groenten. Het tegenovergestelde zou wel eens het geval kunnen zijn.

Goed gevulde handelsreis

Om de Nederlandse tuinbouw te laten kennismaken met de Mexicaanse sector, organiseren Jungle Talks en Ideavelop van 12 tot en met 16 november een ‘goed gevulde’ handelsreis. Meer informatie over het programma is te vinden op de website. De kosten voor deelname bedragen 1.900 euro en kunnen voor 50% worden betaald met een missievoucher, indien je hiervoor in aanmerking komt. Aanmelden voor deze missie kan via dit formulier. In april organiseert Jungle Talks nog een webinar over de stand van zaken in Mexico en haar concurrentiepositie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ed Smit, ideas@ideavelop.biz.

Tekst: Rob van Mil. Fotografie: DQ Solutions





Gerelateerd