Artificial Intelligence krijgt steeds meer voet aan de grond in de tuinbouw. Zo werd tijdens de GreenTech bekendgemaakt dat een app voor het doen van digitale plantmetingen verder wordt uitgerold. Deze is al beschikbaar voor tomaat en paprika en komt op korte termijn ook op de markt voor komkommer. Uit ervaringen van telers blijkt dat de app helpt om betrouwbaardere gegevens te genereren, om zo te komen tot een betere teeltsturing.
De zogeheten Source Plant App van de startup Source.ag werd vorig jaar gelanceerd. In eerste instantie alleen voor tomaat, maar met als doel om zo snel mogelijk alle grote glastuinbouwgewassen te kunnen ondersteunen. “Dat we begonnen met tomaat, had er vooral mee te maken dat we intensief samenwerken met partijen in de tomatenwereld. Dan gaat het onder meer om Growers United en Harvest House. Zij hebben ons geholpen bij de ontwikkeling van de app”, zegt Liesbeth Dingemans van Source.ag.
Generatieve en vegetatieve plantmetingen
De tool helpt ondernemers bij het doen van generatieve en vegetatieve plantmetingen. “De meeste data op het gebied van klimaat en irrigatie zijn al gedigitaliseerd in de tuinbouw. Bij plantmetingen is dat heel anders. Daarbij lopen telers vaak nog met pen en papier door het gewas om te noteren hoeveel nieuwe bloemetjes erbij zijn gekomen, hoe het staat met de zetting, wat de kopdikte is, et cetera. Dit zetten ze vervolgens in een Excel-document, op basis waarvan ze hun oogstprognose bepalen of hun teeltstrategie bijsturen. Deze aanpak is echter tijdrovend en foutgevoelig. Ook heb je flink wat kennis nodig om deze metingen te kunnen doen. Het overdragen van werkzaamheden aan een medewerker is hierdoor lastig.”
Betrouwbaardere data
Telers die investeren in de app moeten nog steeds de kas in om te kijken hoe de plant erbij staat, maar kunnen vervolgens in een digitale plantregistratie op een iPad aangeven wat er veranderd is ten opzichte van de vorige keer. Hoeveel bloemen zijn erbij gekomen, in hoeverre zijn de vruchten verder aan het doorkleuren en meer. “De app berekent vervolgens het aantal vruchten per vierkante meter, hoe snel een bloem zich ontwikkelt tot rijpe tomaat, et cetera. Deze berekeningen hoeft de teler dus niet meer zelf te doen, wat zorgt voor betrouwbaardere data over de status van de plant. En doordat er protocollen in de app zitten, kan vrijwel iedereen ermee werken.”
Verdere uitrol
De tool wordt inmiddels ingezet op 800 ha tomaat in binnen- en buitenland, daarnaast is deze in gebruik op enkele honderden ha paprika. “De app werd begin dit jaar geïntroduceerd voor dit gewas, aangezien wij ook veel samenwerken met paprikatelers. En komkommer volgt in augustus.”
Volgens Dingemans zijn de reacties positief, vooral omdat de app helpt om het aantal fouten bij het doen van plantmetingen te reduceren en op deze manier een betere teeltsturing mogelijk wordt. “Daar ligt de belangrijkste winst. En we onderzoeken ook of de app verder kunnen uitrollen naar andere kasteelten; welke is nog niet bekend.”
Nieuwe tool
Daarnaast werkt het bedrijf aan een nieuwe AI-tool die, op basis van de gegenereerde vegetatieve en generatieve plantmetingen, een oogstprognose doet en een optimale teeltstrategie bepaalt. “Met deze tool, die de naam Source Cultivate draagt en die we later dit jaar introduceren, hopen we telers nog beter te kunnen ondersteunen bij belangrijke strategische beslissingen en hen te helpen de teeltplanning verder te optimaliseren.”
Tekst: Ank van Lier