Potrozenkweker Leo van der Harg uit Vierpolders kocht tien jaar geleden de Rombomatic: een combinatie van vier robots voor het knippen van rozenstekken en het poten van de stekken. “In het voorjaar draait hij zeven dagen per week, 24 uur per dag.”

Waarom heeft u deze robot gekocht?

“We stonden destijds aan de vooravond van een bedrijfsuitbreiding. Dat zou betekenen dat we in sommige weken 400.000 stekken zouden moeten knippen. Mensen krijgen snel nek- en schouderklachten van dat werk. Bovendien: je kunt het mensen perfect uitleggen hoe ze de stekken moeten knippen en poten, maar het blijven mensen… Met een robot heb je wél altijd een uniforme kwaliteit.”

Wat is de terugverdientijd van de robot?

“Dankzij de robot heb ik minder mensen nodig voor het stekken knippen en poten. Toch was de aanschaf niet direct terug te verdienen. Maar na nog een aantal bedrijfsuitbreidingen is de Rombomatic ruim terugverdiend. Mijn medewerkers hebben dankzij de robot lichter werk: ze hoeven alleen nog maar de stekken in te hangen. Een goede stoel is daarvoor eigenlijk voldoende.”

Doet de robot wél altijd zijn werk?

“Zeker. In het voorjaar draait hij zeven dagen per week, 24 uur per dag. Drie jaar geleden hebben we de 4 robots laten vervangen. Er waren inmiddels 125 miljoen stekken gepoot. Dat zijn dus 125 miljoen bewegingen. We kregen door slijtage steeds meer storingen. Op zich was dat geen groot probleem: als een robot een storing heeft, dan kunnen de andere drie robots  blijven doordraaien. De capaciteit van de Rombomatic zakt dan wel naar 80%. Doordat de robots vervangen zijn, kregen we nieuwere robots. En die zijn 10% sneller dan de oude.”

Heeft u naast de stekrobot meer robots?

“We hebben wel bijvoorbeeld een inpakrobot, maar dat noem ik geen echte robot. Dat is meer een kwestie van het automatiseren van herhalende bewegingen. Hetzelfde geldt voor de robots die planten neerzetten en oppakken. Maar verder zijn er geen werkzaamheden waarvoor ik op mijn bedrijf een robot nodig zou hebben.”

Tekst: Tuinbouwteksten.nl/Mario van Vliet, beeld: Mario Bentvelsen

Download het complete dossier Robots in de Tuinbouw, inclusief expert interviews, conclusies en voorbeelden (13 pagina’s, pdf).