Aeres Hogeschool organiseert op 27 maart een tuinbouwevenement op de faculteit Dronten. Tijdens een minisymposium gaan sprekers van enkele vooraanstaande bedrijven binnen de tuinbouw in op de nieuwste ontwikkelingen in hun sector. Daarnaast presenteert Aeres Hogeschool de vernieuwde internationale studieprogramma’s International Horticulture and Management en Plant Breeding en is er een bedrijvenmarkt waar studenten en bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten.
Het doel van het tuinbouwevenement dat Aeres Hogeschool organiseert, is tweeledig. Het event heeft enerzijds de doelstelling om potentiële werknemers binnen de tuinbouwsector te informeren over de huidige ontwikkelingen in de sector. Anderzijds biedt het programma studenten en het bedrijfsleven ook de gelegenheid om met elkaar in contact te komen.
Ontwikkelingen in de markt
Het tuinbouwevent van Aeres Hogeschool gaat van start met een mini-symposium waarbij de onderwijsinstelling ingaat op enkele interessante ontwikkelingen binnen het thema ‘Tuinbouw en veredeling’. De hogeschool biedt twee plantgerelateerde studies aan op het gebied van de tuinbouw: de studie Toegepaste biologie op de faculteit Almere en de studie Tuin- en akkerbouw / Agrarisch ondernemerschap aan de faculteit in Dronten. Tijdens het tuinbouwevenement presenteert de hogeschool de ontwikkelingen binnen beide studiegebieden om in te spelen op wensen vanuit de markt.
Alumnus aan het woord
Na het onderwijsgedeelte van het programma volgen er drie lezingen van specialisten uit de tuinbouwsector. Alumnus Emmelie van der Velde trapt de lezingen af en vertelt over haar werk als salesvertegenwoordiger bij veredelaar Bejo Zaden. Tijdens haar lezing gaat zij onder andere in op hoe zij de dingen die zij leerde tijdens haar studie toepast bij haar beroep.
Smart sensing
Tim Busschops van 30 MHz vertelt tijdens de tweede lezing welke mogelijkheden draadloze sensoren de tuinbouw bieden. De Business Development Engineer van 30 MHz behandelt daarbij onder meer de mogelijkheden die ontstaan door ‘smart sensing’. Door gebruik te maken van data die door plantsensoren wordt verzameld, kunnen telers betere keuzes maken en teeltproblemen vroeger zien aankomen.
Verticale teelt
Global Director City Farming Roel Janssen van Philips Lighting is de laatste spreker van het minisymposium. Tijdens zijn lezing vertelt Janssen meer over teelt onder LED-verlichting, een fenomeen dat steeds meer belangstelling krijgt. Voordeel van deze meerlagenteelt is het kleinere teeltoppervlak dat nodig is, waardoor het teeltoppervlakte geschikt is voor teelt in of nabij een grote stad (stadstuinbouw). Janssen vertelt meer over de ontwikkelingen die wereldwijd plaatsvinden op het gebied van productie in klimaatcellen.
Deelname
Na het lezingenprogramma is er een bedrijvenmarkt waar studenten en bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten. Geïnteresseerden kunnen zich via de website van Aeres Hogeschool gratis aanmelden voor deelname aan het minisymposium. Hier staat ook het volledige programma van het tuinbouwevenement.
Bron en foto: Aeres Hogeschool.