In navolging van Britse supermarkten gaan ook Albert Heijn, Plus en Lidl Nederland plastic tasjes en verpakkingen vervangen door duurzame alternatieven. Als het aan Brussel ligt, gaat de komende jaren nog veel meer plastic in de ban.
Zo gaat Albert Heijn deze zomer experimenteren met duurzame alternatieven voor de hemdtasjes. Ook supermarktketen Plus kondigt maatregelen aan. De keten zegt zo min mogelijk te willen verpakken, en de voorkeur te geven aan hernieuwbare en recyclebare verpakkingen. “De eerste concrete stap is dat we stoppen met verpakkingen van zwart kunststof,” aldus de supermarkt. Supermarktketen Lidl kondigde een paar maanden geleden al aan om het gebruik van plastic te willen reduceren, meer te recyclen en het gebruik van innovatieve verpakkingen te stimuleren. In 2025 moet het plasticverbruik bij Lidl in Nederland met minimaal 20 procent zijn verlaagd. Vanaf half juni komt de keten met een duurzaam alternatief voor de veelgebruikte plastic tasjes voor het verpakken van groente en fruit. In juni staat hiervoor een grote campagne gepland.
UK Plastics Pact
In veel landen in Europa staat het inperken van plastic verpakkingen hoog op de agenda. In 2025 moet er in Britse supermarkten geen onnodig plastic meer te vinden zijn. Ruim veertig grote bedrijven hebben het UK Plastics Pact getekend om veel minder plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken. De bedrijven die meedoen zijn goed voor 80 procent van het plastic verpakkingsmateriaal dat via Britse supermarkten wordt verspreid. Onder meer voedselproducenten als Coca-Cola, Unilever en Procter & Gamble doen mee, evenals supermarkten Tesco, ASDA en Lidl. De bedrijven beloven onnodig plastic te vermijden. Plastic dat nog wel wordt gebruikt moet kunnen worden hergebruikt. De deelnemende bedrijven beloven dat dat met zeker 70 procent ervan ook gebeurt. Daarnaast moet 30 procent van alle verpakkingen uit gerecycled materiaal bestaan.
Alternatieven
In Wallonië is het gebruik van plastic zakjes al verboden. Vlaanderen kent zo’n verbod nog niet, maar ook daar nemen supermarkten maatregelen om het verbruik van plastics terug te dringen. Zo kunnen klanten van Delhaize vanaf september hun groenten en fruit meenemen in papieren zakjes of herbruikbare katoenen tassen.
Ook in tal van Spaanse steden wordt een proef gehouden met alternatieven voor plastic tasjes. Daar kunnen klanten bij de kassa kiezen uit een kleine papieren tas voor 10 cent, een grotere voor 15 cent of een uitvouwbare kartonnen doos voor 50 cent, naast de al bestaande plastic tassen. Nederland is wat dat betreft al een stuk verder: gratis plastic tassen zijn in ons land sinds 2016 verboden.
Plastic in de ban
Op 23 mei wordt van de Europese Commissie een officieel verbod verwacht op het eenmalig gebruik van plastic, waaronder plastic wattenstaafjes, plastic borden en bestek. Het gebruik van plastic drinkbekers en maaltijdverpakkingen wordt actief ontmoedigd, bijvoorbeeld door er extra geld voor te vragen. Naast verbieden en ontmoedigen, komt er op een deel van de producten een waarschuwing over de risico’s voor het milieu. Dat geldt voor bijvoorbeeld maandverband, weggooi-schoonmaakdoekjes en ballonnen. De vierde categorie maakt producenten verantwoordelijk voor de kosten voor inzameling van het afval. Dat geldt voor bijvoorbeeld plastic tasjes, ballonnen en sigarettenfilters, maar ook voor de eerder genoemde plastic bekertjes en verpakkingen van voedsel.
Bronnen: NOS/AD.