Het is een jaarlijkse discussie voor de zomerteelt van tomaten: wel of geen krijt aanbrengen? Eigenlijk zou dat geen discussie mogen zijn, ondanks de kosten die het met zich meebrengt: in de periode van mei tot en met augustus moeten tomatentelers gewoon een coating aanbrengen om het stralingspercentage te verlagen.

Er zijn grofweg twee belangrijke argumenten om te kiezen voor een krijtlaag in de zomermaanden. Allereerst is het zaak om op die manier de kwaliteit van de vruchten van de oude teelt te bewaken. Zeker zo belangrijk is het beschermen van de jonge planten in de eerste fase van de teelt. Bij zonnig en warm weer worden de groeipunten van dit nieuwe gewas erg heet. Regelmatig zie ik groeibeperkingen in het jonge gewas die zijn toe te schrijven aan te hoge instraling. Advies is om middels een krijtlaag 20-25% van de straling eruit te halen. Dat mag een eenvoudige coating zijn, het is al gauw goed genoeg.

Zonkracht

Het blijft een punt van discussie, want nog niet iedereen is overtuigd van het belang. Zeker de telers die in augustus een nieuwe teelt starten, laten het krijten nog regelmatig achterwege. Bij donker en koel weer, zoals deze week, krijgen die telers gelijk, maar heb je in augustus maar drie warme dagen, dan kan de schade aan het gewas al aanzienlijk zijn. Beschermen kan ook door het scherm te gebruiken, maar voordeel van krijt is dat je de warmte buiten houdt. In september is de zonkracht al dusdanig afgenomen dat krijten vanaf die maand niet langer noodzakelijk is.

Doorkleuren

Na het opbrengen van het krijt in een kas met oud gewas, is het zaak de watergift aan te passen. Minder straling betekent immers minder wateropname. Bij jonge planten kan het krijt er globaal na 3 à 4 weken weer vanaf, omdat de planten dan in balans staan. Ook als het nieuwe gewas te vegetatief dreigt te worden, is het zaak om de krijtlaag weer te verwijderen.
Momenteel zie je in het oudere gewas op veel bedrijven tomaten die onvoldoende zijn doorgekleurd. Juni was immers een hete maand. Als er in die periode geen krijt op de kas lag, dan had de zon vrij spel op de vruchten. Dat resulteert nu in groene vlekken op de tomaten. Die problemen zijn te voorkomen: door te krijten.

Tekst: Willem Valstar, Stargrow Consultancy.

Gerelateerd