Tijdens de Future Food dag van de Universiteit van Utrecht op 11 september presenteerde de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) het boek ‘Polyculturen in de kas’. Het boek toont de ervaringen van pioniers die de teelt van verschillende soorten groente en fruit combineren met de productie van eiwitrijke producten, zoals eieren, kippen, paddenstoelen en vis.

‘Polyculturen in de kas’ is een fraai voorbeeld van de ‘circular economy’, waarbij het afval van de ene teelt de start is van de volgende. Vissen, kippen en paddenstoelen leveren CO2 en compost op voor de teelt van groenten en fruit in de kas.

Dit concept heeft de afgelopen jaren verschillende kwekers geïnspireerd om in de praktijk te toetsen. Door de grote diversiteit aan producten kunnen telers lokale consumenten voorzien van een compleet aanbod van groente, fruit en hoogwaardige eiwitten.

Circular economy

‘Polyculturen in de kas’ biedt een oplossingsrichting voor duurzame teeltsystemen, waarbij de producent dicht bij de consument staat. Het boek bevat het verslag van alle praktijkervaringen en een overzicht van de technische mogelijkheden. Daarbij gaf de samensteller, dr.ir. Eveline Stilma, veel aandacht aan vermarkting en de relatie met de consument.

De gangbare strategieën in de tuinbouw zijn monoculturen en schaalvergroting. De Nederlandse tuinbouw levert de hoogste opbrengst ter wereld, het energieverbruik is spectaculair gedaald en geïntegreerde plaagbestrijding is de standaard. Op die manier zijn veel ziekten en plagen in de hand te houden. De relatie met de consument en verdere verduurzaming blijven echter achter.

Gratis download

De digitale versie van het boek is te downloaden via de website van SIGN. Een gedrukt exemplaar van het boek is te bestellen via info@ltoglaskracht.nl.

Bron/foto: SIGN.