Vorige maand kreeg Neudosan een toelating voor de bestrijding van insecten en spintmijten in vele groente- en siergewassen. Het is een breedwerkend middel van natuurlijke oorsprong, op basis van vetzuren en kaliumzouten. Volgens Aron Boerefijn wordt het al op behoorlijke schaal toegepast in teelten waar trips en bladluizen voor problemen zorgen, zoals tomaat, paprika en chrysant.

Het warme onthaal geeft volgens Aron Boerefijn, technisch accountmanager bij Certis Belchim, aan dat er dringend behoefte is aan een effectief middel dat goed past in IPM-strategieën en niet gevoelig is voor resistentie-opbouw. Het nieuwe insecticide ontziet biologische bestrijders in hoge mate en is veilig voor hommels en bijen, terwijl het een brede range van plaaginsecten en spint bestrijdt. “Je moet de insecten wel raken, want het is een typisch contactmiddel”, vult hij aan. “Goed afgestelde spuitapparatuur en voldoende water zijn noodzakelijk voor een goede werking.”

Meervoudige werking

Neudosan bevat verschillende, uit koolzaad gewonnen kaliumzout/vetzuurverbindingen met een meervoudige werking. De actieve stoffen tasten de celstructuur van de huid of het exoskelet van insecten en spintmijten ernstig aan in alle ontwikkelingsstadia, dus van ei tot imago. Ze beschadigen ook de ademhalingsorganen en blokkeren de zuurstofopname, waardoor geraakte insecten na korte tijd stikken. De eerste resultaten zijn al na enkele uren zichtbaar.

Formulering

Boerefijn bevestigt dat dit niet het enige middel is op basis van deze (of vrijwel gelijke) werkzame stoffen, maar dat het meerdere onderscheidende pluspunten heeft. Daarin speelt de unieke formulering een belangrijke rol. “Het is geformuleerd als een vloeibaar, met water mengbaar concentraat, en blijft over een brede temperatuurrange stabiel en helder. Deze formulering heeft ook als voordeel dat het middel perfect door een Dosatron doseerpomp kan. Ons product biedt dus wat meer gebruiksgemak en minder beperkingen.”
Het middel heeft van zichzelf een sterk uitvloeiende werking. Hulpstoffen zijn daarom niet nodig, merkt de expert op.

Gebruikservaringen

In onder andere België en Duitsland is de biorational al langer toegelaten. Vanwege de goede gebruikservaringen en de gunstige producteigenschappen denkt de technisch accountmanager dat het middel ook in Nederland een sleutelrol kan spelen in IPM-strategieën. Bij juist gebruik is er sprake van een brede en snelle werking tegen onder andere wittevlieg, bladluizen, trips, spint, wol-, dop- en schildluis, ongeacht hun ontwikkelingsstadium.

Ervaring opdoen

“Het is pas net op de markt, maar we ontvangen positieve feedback over de toepassing en de effectiviteit van ons product”, vertelt Boerefijn. “Na de introductie zijn telers er mee aan de slag gegaan om ervaring op te doen. De brede en goede werking tegen belangrijke plagen spreekt veel telers aan. Bovendien blijft de biologie overeind en is er geen gevaar voor resistentieopbouw bij de genoemde plagen. Daardoor heeft het in een aantal teelten al een belangrijke positie verworven.”

Aandachtspunten

Afhankelijk van het gewas zijn er per teelt of per twaalf maanden maximaal vijf toepassingen toegestaan in een concentratie van 2%. In de praktijk is een dosering van 1,5% voldoende gebleken. “Daarom is dat ook onze adviesdosering”, zegt Boerefijn. Hij wijst voorts op een interval van minimaal vijf dagen tussen twee behandelingen. Omdat het een contactmiddel is moet je de insecten raken. “Als je het insect niet raakt, heeft het middel geen werking”, benadrukt de accountmanager. “Gebruik daarom voldoende water en controleer het spuitbeeld. Een goede gewasbedekking is essentieel voor een goed resultaat.”

Tekst: Jan van Staalduinen